27 Ocak 2012

ORİGAMİ KİTAP AYRAÇLARI


Karton kutuları kesip biçerek ve rengârenk yünleri dokuyarak yaptığım ayraçların ardından, şimdi de origami kitap ayraçlarına merak saldım. Yabancı bloglarda ve Pinterest'te o kadar çok ve çeşitte görmeye başladım ki bu ara, en sonunda dayanamadım ve aldım kağıdı elime, başladım katlamaya. Katlarken de hep çocukluğumu, Pazar sabahı televizyon başında geçen dakikaları ve tabii ki kaçınılmaz olarak da Cem Yılmaz' hatırladım :o) Yani her açıdan keyifli bir yarım saat geçirdim. 

Ben biri kalp diğeri kedi şekilli iki çeşit yaptım; fakat dediğim gibi, araştırırsanız en basitten çok karmaşıklara kadar onlarca çeşidine ulaşabilirsiniz. Kağıt olarak kap kağıdı veya dergi/gazete sayfaları gibi ince kağıtları seçmenizde fayda var; zira şekiller karmaşıklaştıkça katlar artıyor ve katlamak zorlaşabiliyor. Boyut her şekil için değişken olabilir; benimkilerin ikisi de 12x12 cm kare kağıtlardan yapılıyordu.

Uzun zamandır denemediğim için, elim alışsın diye ilk olarak, daha kolay olan kalp şekilliyle başladım. Yapılışını şu videodan görebilirsiniz. Dili İngilizce, biraz da hızlı anlatıyor; fakat durdurup yeniden başlatarak ve sadece ellerini izleyerek kolayca anlayabilirsiniz. Bunun için önü ve arkası aynı renkte, ya da her iki yüzü de renkli/desenli bir kağıt seçmenizi öneririm.


Kedi şekilli olanı yapmak biraz daha zor. Hatta ne yalan söyleyeyim, benimki olması gerektiği gibi olamadı tam olarak ne yazık ki. Fakat aslına oldukça benzedi; bu da ilk deneme için yeterli bence ;) Bunun yapılışını da şu videodan görebilirsiniz. Bu daha yavaş ilerliyor ve konuşma yerine yazılı açıklamalar var. Tabii İngilizce yine. Fakat yazıları boş verip, ellere odaklanmanız yeterli!


Okuduğum kitap ise, dilimize "Bülbülü Öldürmek" adıyla çevrilmiş olan, Harper Lee'nin "To Kill a Mockingbird" isimli eseri. Aslında ayrı bir yazıyı hak ediyor fakat hazır yeri gelmişken bahsetmemek olmaz! 1960 tarihinde yayımlanan ve Amerikan Edebiyatı'nın klasikleri arasında sayılan kitap, Pulitzer de dahil olmak  üzere sayısız ödüle layık görülmüş.

Kurgusal bir kasabada geçen hikaye, annesi ölmüş küçük bir kızın ağzından anlatılıyor ve abisi, avukat babası, siyahi yardımcıları, yazları ziyarete gelen muzır arkadaşı, gizemli komşuları ve kasaba halkının yaşayışları, ile insanların dramatik bir olay karşısında takındıkları tavırları mükemmel bir şekilde ortaya koyuyor. Anlatım o kadar canlı ki, neredeyse siz de orada yaşıyor, olanlara birebir şahit oluyormuş hissine kapılıyorsunuz. Babanın çocuklarıyla ve kardeşlerin birbiriyle ilişkisine hayran kalmamak ise elde değil.

Yeri gelmişken, kitabı Galatasaray'da bir sahaftan 2 TL'ye aldığımı da söylemeliyim. Bunun yanı sıra, pek çok başka kitabı da buna yakın fiyatlara edinmek mümkün. Henüz almadım ama Burda'nın pek çok eski sayısını da gördüm. Daha geniş bir vaktim olduğunda gidip karıştıracağım rafları!

8 yorum:

  1. çok şekerler, ellerine sağlık. ben de ingilizce birşeyler okumayı özledim. kitabın fiyatı da süper, özendim sana :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğine sevindim canım. Güzel bir kitaba paha biçilemez tabii ama bu fiyata bulunca da arkanı dönüp gidilemez değil mi ;)

      Sil
  2. Selamlar, Harika olmuşlar, Ellerine emeğine sağlık canım. Sayfanız harika..

    Bu arada sayfamda çok tatlı çok zarif çekilişler var, katılırsan sevinirim. Sevgiyle sağlıcakla kalın.

    1.Çekiliş çok tatlı br çekiliş (tıklayın)

    2.Çekiliş hatırası olacak bir hediye (tıklayın)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim öncelikle :)
      Hediyelerin de çok hoş görünüyor!

      Sil
  3. Origami hep öğrenmek istediğim bir sanat, umarım bir gün deneyebilirim :)

    Ololi seni mimledim haberin olsun :)
    Şurada;
    http://pontinintakilari.blogspot.com/2012/02/ilk-mim.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buradaki gibi küçük ve nispeten basit şeylerden başlayabilirsin. Fakat internette çok daha karmaşık olanları da var. Bu da bir sanat bence!
      Mimi de vakit bulur bulmaz yanıtlamaya çalışacağım ;)

      Sil
  4. yetenekli insanlara bayılıyorum ama origamiyi yapabilmek bana çok uzak: )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle teşekkür ederim. Ama senin de yapabileceğine eminim. İnternet dipsiz bir kuyu, en basitten çok karmaşık olanlara kadar binbir farklı origami bulabilirsin. Hevesin varsa bir dene derim :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...