3 Ocak 2012

ÇARŞAMBA {FATİH} PAZARI I

Semt pazarlarını gezmeyi ne kadar çok sevdiğimi sanırım artık biliyorsunuzdur. Önceki maceralarımdan haberdar değilseniz Beşiktaş/Cumartesi ve Kadıköy/Cuma Pazarı I yazılarıma göz atabilirsiniz (Cuma Pazarı'nın II. yazısını bir türlü hazırlayamadım ya neyse!).


Fatih'teki Çarşamba Pazarı'nı -özellikle son zamanlarda- o kadar sık duyar olmuştum ki, sonunda geçen hafta gidip uzun uzun gezdim. Pazarın oldukça büyük olduğunu tahmin ediyorum; benim sadece kumaşçıları dolaşmam bile iki saatimi aldı. Tabii tezgahları tek tek gezmek, karıştırmak, parçaları karşılaştırmak, karar vermek (ya da verememek), tekrar aynı tezgaha dönmek vs. bu süreye dahil :o) 

Benim gibi daha önce gitmemiş olanlar için yerinin oldukça kolay olduğunu söyleyebilirim. Otobüsle gidiliyorsa Fatih durağında inip, külliyenin içinden geçerek (ve bu şahane yapı topluluğuna hayran olup, günümüzde İstanbul'un geldiği hale üzülerek) Müftülük'ün önünden Fatih Caddesi'ne çıkın. Sağdaki ilk ya da ikinci sokaktan (köşede manav var) devam edince pazarı göreceksiniz. Kumaşçıları ise pazar esnafına ya da eli-kolu kocaman poşetler dolu hanımlara sorabilirsiniz :o)


Çarşamba Pazarı'nın kumaş çeşitliliği ve fiyatlar açısından, ilk göz ağrım Cuma Pazarı'nın önüne geçtiğini itiraf etmeliyim! Aslında Cuma Pazarı'ndan temel bir farkı var; şöyle ki, bir çok satıcının bir önde pahalı (nispeten), bir de arkada ucuz (kimi zaman sudan ucuz) mallarını sattığı ikili bir düzen mevcut. Arkadakiler genelde karman çorman, çoğu zaman da yerlere atılmış halde ama nasıl olsa alıp yıkıyoruz, çok sorun değil yani.

Lafı iyice uzatmadan benim neler aldığıma gelirsek:

1. Örme kumaşlar: Aslında gri elbiseden sonra örme kumaşlardan ölesiye korkuyordum ama bu şeker gibi renkleri görünce dayanamadım. Bordo-kırmızı çizgili olandan yine elbise/tunik, mercandan ise eşarp yapabilirim diye düşündüm.

Bordo-kırmızı: 2 TL ~ Mercan: 1 TL

2. Şifonlar: İlk defa şifon kumaş aldım. Çok ince olmaları gözümü korkutmadı değil ama desenlerine bayıldım. Yani kalpleri ve puantiyeyi desen olarak kabul ederseniz :o) Ayrıca da uzun zamandır şık bir şifon gömlek istiyordum; şimdi iki olacak umarım!

Kalpli & Puantiyeli: 1 TL

3. Fisto: Bu kumaşı o kadar çok beğendim ki, hiç tereddüt etmeden aldım. Yeterse straples elbise, yetmezse etek dikmeyi düşünüyorum.

Fisto: 2 TL

4. Pamuklular: Kareli olanları çok beğendim fakat aklımda bir şey olarak almadım; belki sevgilime gömlek dikebilirim. Leopar desenli ve -fakat- mavi olanla ise elbise yapmayı planlıyorum. Aldığım kumaşların içinde en pahalı olan da bu!

Lacivert ve Mavi Kareliler: 1 TL ~ Leopar desenli: 3 TL

5. ?????: Kumaş cinsleri konusundaki cehaletimi kabul ediyorum; fakat ne koskoca Dikiş Teknikleri kitabımın ne de google hazretlerinin derdime derman olmasını anlayamıyorum. Evet, bu kumaşın adını bilmiyorum; çizgili, genelde takım elbise, etek, ceket vb yapılan kumaştan. Ben de zaten yelek yapmayı planlıyorum. Fakat bir bilen de kalkıp ismini paylaşırsa müteşekkir olurum :o)

?????: 2 TL

Daha paylaşacak kumaşlar ve diğer şeyler var. Ama burada devam edip de bu yazıyı destana çevirmemek lazım. Bu kez söz veriyorum: Cuma Pazarı gibi yapmayıp II. Bölümü en kısa zamanda paylaşacağım ;)

42 yorum:

  1. Keske beraber gidebilme imkanimiz olsaydi :) .Cok güzel kumaslar almissin,özellikle ilk kirmizilara bayildim!

    YanıtlaSil
  2. Çok büyük ve çok güzel bir pazar fatih.Kaç kere gittim ama hiç tamamını dolaşamadım vakit darlığından.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih pazari nda sadece kumaş mi satiliyor acaba ? Şal yada kırlent felanda varmı ona gore gideceğim ?bir de hangi gün açik

      Sil
    2. Fatih pazari nda sadece kumaş mi satiliyor acaba ? Şal yada kırlent felanda varmı ona gore gideceğim ?bir de hangi gün açik

      Sil
    3. Her sey var. Çarşamba günleri.sabah erkenden gitmenizi tavsiye ederım

      Sil
  3. @Vintage Duygular: Bir dahaki sefere diyelim :) Antigone'ye de bir Bakırköy Pazarı sözüm vardı; belki hep beraber orada buluşuruz :)

    @NAZLI: Dediğim gibi, benim sadece kumaşçıları gezmem bile 2 saatimi aldı. Tamamını dolansam bütün gün orada olmam gerekirdi herhalde!

    YanıtlaSil
  4. Hepsi çok güzeller ve ne kadar da uygun fiyatları hemen gidesim geldi :) Hele o kalpli şifon bayıldım.İzlemedeyim artık sizi benim bloğuma da beklerim :)

    YanıtlaSil
  5. @Aktuelmoda: Güzeller değil mi?! Vaktiniz varsa beklemeyin gidin derim. İnsan kendini kaybediyor kumaşların arasında!

    YanıtlaSil
  6. istanbula gittiğimde bi valizi de pazardan dolduruyorum resmen fındıkzadedeki cuma pazarına gitmiştim mesela , çok şanslısınız çoook :)

    YanıtlaSil
  7. merakla bekliyor olacagim bu kumaslari nasil degerlendirecegini =D
    Sevgilerimle,
    http://kucukseylerr.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  8. @joveland: Hakikaten şanslıyız. Bak şimdi Fındıkzade dedin, aklımı çeldin. Bir de orayı kolaçan etmeliyim o halde :)

    @Küçük Şeyler: Aynen ben de! Ev kumaşla doldu taştı. Ama dikim hızım alım hızıma yetişemiyor ne yazık ki! Bakalım, bu seneden umutluyum yine de :)

    YanıtlaSil
  9. Gözlerime inanamıyorumm..
    O kumaşlar burada 15-20 lira en az,çok da güzel gözüküyorlar üstelik..
    Güle güle kullanın inşAllah..
    Benim de acilen İstanbul yapmam lazım :)
    Sizi tanıdığıma çok sevindim :)
    İstanbul'un çarşı pazarını tanımayı çok istiyorum,bu konuda sizden çok şey öğrenicem gibime geliyor :)
    Takipteyim :)

    YanıtlaSil
  10. Birçok konuda insanı çileden çıkarma potansiyeli olsa da, çarşı-pazar açısından hiçbir şehir İstanbul'la yarışamıyor sanırım. Hayatım boyunca burada yaşamış olmama rağman, ben bile her geçen gün yeni bir yerler öğreniyor, öğrendikçe de paylaşmaya çalışıyorum :)

    YanıtlaSil
  11. Güle güle kullanın, kumaşlar da fiyatlar da harika..İstanbul bu yönden en avantajlı yer, buraya da (bursa-karacabey) nadir olarak bu fiyatlara kumaşlar gelmeye başladı ama henüz bu kadar güzelleri değil maalesef :)

    http://pontinintakilari.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  12. Teşekkürler!
    Dediğim gibi, İstanbul bu konuda gerçekten avantajlı. Ama Bursa da bir feribot uzaklığında artık. Bir sabah erkenden gelip, akşam dönebilirsiniz rahatlıkla :)

    YanıtlaSil
  13. Çok doğru ama önce bursayı da biraz bilmek lazım bunun için :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O halde önce Bursa'yı biraz öğrenin, sonra da ufak ufak İstanbul turlarına çıkarsınız ;)

      Sil
  14. Selam. Canım tek kelimeyle bayıldım. Cicilerini bekliyoruz artık. Hepsi süper peki bu pazar hangi gün kuruluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım kusura bakma, bu aralar biraz meşguldüm, cevaplayamadım sorunu. Fatih Pazarı Çarşamba günleri kuruluyor. Aslında başlıkta açıklamaya çalışmıştım ama semtin adı da aynı olunca işler karışmış ;)

      Sil
  15. Peki Fatih çarşamba pazarı mı yoksa Cuma Kadıköy pazarın da mı daha güzel kumaşlar var? Acil cevap verebilir misiniz ona göre cuma günü gideceğimde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişisel beğeniler farklı olabilir tabii ama sanırım Fatih Pazarı'nda çok daha fazla çeşit ve seçme şansı var gibi geldi bana. Belki de ilk defa gittiğimdendir.
      Ama bu, Cuma Pazarı kötü demek değil kesinlikle. Yıllar içinde oradan da ciddi miktarda kumaş toplayıp getirdim eve :)

      Sil
  16. Çok teşekkür ederim :) Yarın gideceğim çok heyecanlıyım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl geçti? Gönlüne göre bir şeyler bulabildin mi?

      Sil
    2. valla pazar hava şartları nedeniyle tam anlamıyla kurulamamıştı üstelik ta emirgandan kalkıp gitmiştim :) kısmet değilmiş ama yine de 3-4 adet kumaş alabildim, gerçekten güzel şeyler vardı ki dediğim gibi pazar kurulu değildi 4-5 adet kumaşçı vardı :) çok tşk ederim

      Sil
    3. Hay allah, üzüldüm. En azından bir fikir ve birkaç parça kumaş alabilmişsiniz. Bir daha ki sefere de Fatih Pazarı'na göz atın derim ben yine de :)

      Sil
  17. son kumaşının adı prensdegol.güle güle dik hepsini

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoook teşekkür ederim. Böylece bir gizem daha çözüldü :)

      Sil
  18. dikişle ilgili birçok bloger istanbullu,izmirde böyle ucuz kumaş olan pazarlar ya da güzel kumaş bulacağımız yerler neresidir bilen varsa paylaşırsa sevinirim. hülya e.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim bu konuda hiçbir fikrim yok ne yazık ki. Umarım birileri yorumunuz görüp yanıtlar sizi.

      Sil
  19. Merhaba
    Otobua numarasi soylermisin hangi otobuse binmemiz gerekir .?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Ne taraftan gideceğinizi bilmiyorum ama Taksim'den 87 numaralı Edirnekapı otobüsüne binebilirsiniz. En kolayı İETT'nin sitesinden oraya nasıl giderim bağlantısından bakmak sanırım.

      Sil
  20. Biraz eski bir yazınız ancak ben dikişe yeni merak sardım :) bahsettiğiniz pazarların hafta sonu olanı yok mu, bende Bursa'da yaşıyorum ancak hafta içi gelmem pek mümkün gözükmüyor da..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nurbanu Hanım,
      Cumartesi günü Bakırköy Pazarı oluyor. Ben gittiğimde fazla bir şey bulamamıştım fakat Antigone gayet güzel kumaşlar aldığını yazmıştı. Bunun dışında, haftasonu kurulan ve kumaş bölümü de geniş olan başka pazar bilmiyorum ne yazık ki!

      Sil
  21. bugün kurulcak mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Cevap vermek için gecikmişim, kusura bakmayın. Kesin olmamakla birlikte, resmi bayram günleri haricinde kuruluyordur diye düşünüyorum. Arife günlerinde kurulduğunu biliyorum mesela..

      Sil
  22. selam ben daha önce İstanbul Kadıköy pazarına geldim kumaş aldım. fakat bir kerede fatihe kumaş almak için gelmek istiyorum..sizce en çok çeşit fatih demi kadıköydemi acil cvp lütfen manisadan gelicem ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. birde düğme stok yapmam lazım burda çok pahalı düğme de varmı fatih te

      Sil
  23. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  24. Bayramda fatih pazari acik olucak mi acaba bi bilginiz var mi

    YanıtlaSil
  25. Çok teşekkür ederim ayrıca siteme buyrun http://islamguzelahlaktir.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  26. Dikis kursuna gitmeden bizde birşey alıp dikebilirmiyiz kendimize elbise tunik gibi

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...