23 Ocak 2014

NASIL YAPILIR: HAMİLE KOTU

Bir kez hamile kalmış her Türk kadını, bir tekstil cenneti olan güzel ülkemizin, hamile kıyafetleri konusunda ne kadar kısır olduğunu üzülerek fark etmiştir sanıyorum. Tasarımların (tasarım diyerek de aslında bir paye vermiş oluyorum ya neyse!) içler acısı olmasının yanı sıra, giysinin başına "hamile" kelimesinin eklenmesiyle, fiyatların bir anda 2-3 katına fırlaması da cabası!

Gündelik olarak en çok giyilen kot pantolonlarda da durum farklı değil tabii ki. Yurt dışındaki alışveriş sitelerinde gezindiğinizde, çok çok uygun fiyatlara bulunabilecek pantolonlar, H&M'de 100 küsur TL olunca (gerçi hakkını yemeyeyim, bulabildiğim tek yer de orasıydı), "iş başa düştü" deyip, eski kotlarımdan birini feda etmeyi göze alarak işe koyuldum.


Pantolonun ilk (dönüşüm öncesi) halini fotoğraflamayı unutmuşum ne yazık ki. Düşük belli, standart, şuna benzer bir kot pantolon hayal edebilirsiniz :)

İncelediğim yabancı blogların birçoğunda, kemer kısmı ile fermuarın kesilerek çıkartıldığını görsem de, benim içime sinmediği için, elde, dikiş sökücüyle özenli bir biçimde çıkarmayı tercih ettim.


Fermuarın altında kalan kumaş parçası da -dil deniyor sanırım- hareketli bir hale geldi böylece (üstteki fotoğrafta görülmüyor nedense, geriye çekmiş olmalıyım). Bu parçayı, eskisi gibi dikmek yerine, ortada küçük bir V oluşturursam, göbek altında biraz daha yer kazanacağımı fark edince, bu şekilde önce bir, sonra diğer tarafa iğneleyip diktim.



Karın kısmı için -yine feda edilebilecek- eski tişörtlerimden birini, koltuk altlarını birleştirecek şekilde düz kestim. Sonradan "keşke siyah ya da gri bir tişört kullansaydım" diye hayıflandım biraz, zira turkuaz bazı kıyafetlerin altında sırıtıyor. Bir de, aslında biraz daha alttan kesebilirmişim; karın kısmı neredeyse göğüs bölümünü bile örtecek kadar yukarıda oldu. Yani kotun bel kısmından göğüs altına kadar olan mesafenizi ölçüp, 1.5 cm dikiş payı ekleyerek ona göre kesmeniz yeterli olacaktır.


Daha sonra, tişörtü, yüzü yüzüne gelecek ve düzgün kenarı aşağıda kalacak şekilde, kotun üzerine geçirdim ve önce iki yan ve iki orta noktayı, sonra da arada kalan bölümleri, tişörtü hafif gererek (çevresi kottan daha dar olduğu için) iğneledim.


Ve dikiş makinesinin düz dikiş ayarıyla diktim. Penyeyi gererek iğnelediğimiz için, ayrıca esnek dikiş yapmaya gerek yok burada.


Bu aşamadan sonrası tamamen keyfiyetten açıkçası. Aslında ne penye ne de kot kumaşı çok fazla saçaklanan yapıda olmadığı için sürfile yapmak çok da gerekli değil. Ama özellikle overlok makineniz varsa neden olmasın? Benim yok ama makinenin sürfile dikişiyle, kabaca bir geçtim yine de. Bir de, düzüne çevirip, bir üst dikiş attım biraz daha düzgün gözükmesi için.


İşte hepsi bu kadar! Tamamen evdeki eski kıyafetleri değerlendirerek, üstelik üzerime tam uyan bir hamile kotuna sahip oldum.

Her kadının hamileliğinin çok farklı seyrettiğini bildiğim için fazla ahkam kesmeyeceğim. Fakat, benim gibi kiloların çoğunu göbekten alan biriyseniz, hamilelik öncesi kotlarınızı bu şekilde değerlendirdiğinizde, uzuuunca bir süre sizi idare edeceğini söyleyebilirim. 6. ayını bitirmek üzereyken 10 kilo almış birine gönül rahatlığıyla güvenebilirsiniz sanırım ;)

10 yorum:

  1. Çok başarılı ve pratik. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. işte bu kadar :) harika olmuş

    YanıtlaSil
  3. süper cnm,insan zorda kalınca ne güzel fikirler üretiyor :))

    YanıtlaSil
  4. Bravo diyorum :) ben sağolsun arkadaşımın veridği iki kot pantalon ve etek sayesinde rahat etmiştim

    YanıtlaSil
  5. çok pratik gerçekten. göbiş de süper. bebeğini sağlıkla kucağına alman dileğiyle :))

    YanıtlaSil
  6. hay Allah razı olsun ben de bu yöntemi deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
  7. Wow ilk fotoda kot uzerine t-shirt sandim sadece dikili oldugu belli bile olmuyor ,harika ellerinize saglik,sevgiler .

    YanıtlaSil
  8. Hepinize çok teşekkürler. Umarım birilerinin işine yarar gerçekten!...

    YanıtlaSil
  9. Merhaba içeriğinizi çok sevdim :) İlham verdiniz teşekkür ederim,
    Hamile kotu yapmak almaktan daha ekonomik olduğu için(sizinde bahsetmiş olduğunuz gibi) bu bilginizi paylaştığınızdan dolayı tebrik ederim :)
    Yabancı blogerlar gibi kesmeyip özenle çıkarmanız iyi olmuş, zaten kendi dikim becerimize göre gördüğümüzü yorumlamak en mantıklısı, ve hem eskileri değerlendirmiş oluyorsunuz hemde içinde rahat olacağınız bir kot tasarlıyorsunuz ve sıfır maliyet :D Ben oraya takıldım herhalde :) Çok başarılı olmuş gerçekten de :)
    Ben normal kıyafetlerimi de dönüştürüyorum bu arada... Tabi daha yeni yeni başladım kıyafetlerimi yenilemeye, dönüştürmeye… En sevdiğim hobim olmaya başladı zaten değerlendirmeyi çok seven biriyim:) Dönüştüremediklerimi ise ikinci el olarak satıyorum, çoğu zamanda ikinci el kıyafet alıyorum, bu süreçte ise şu siteden oldukça yararlanıyorum size tavsiyem bir bakın derim mutlaka;
    https://www.tarz2.com/
    İkinci el sitesi ama diğerleri ile kıyaslayıp tercih ettiğim bir sitedir inceleyince demek istediğimi anlayacaksınız :) Aynı zamanda bağış seçeneği de mevcut tabii TOÇEV ile ortaklaşa çalışıyorlar…
    Bu benim nacizane önerimdi inceleyebilirsiniz isterseniz :)
    Yeni yazılarınızı ve görüşlerinizi merakla beklemekteyim, sevgilerimle :***

    YanıtlaSil
  10. Pekı tersını nasıl yapacaqız hamıle pantolonunu normale

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...