10 Mayıs 2013

SORBETTO BLUZ

Çoooook önceki yazılarımdan birinde "The Colette Sewing Handbook"u Amazon'dan sipariş ettiğimden bahsetmiş, aynı zamanda Coletterie isimli bir blogu da bulunan yazarın, Sorbetto isimli bluz patronunu internetten ücretsiz olarak indirebileceğinizi de eklemiştim.

Söz konusu yazının üzerinden bir seneden fazla geçmiş olmasına rağmen, Sorbetto'yu dikmeye ancak vakit bulabildim. Patron parçalarını A4 kağıtlara çıktı alıp bantla tek tek birleştirme işi biraz can sıksa da, bu aşamadan sonra işler oldukça kolay ve hızla ilerliyor. Burda kalıplarının aksine dikiş paylarının patrona dahil edilmiş olması da büyük bir kolaylık tabii. 

Bedenler Amerikan standartlarında olmasına rağmen, göğüs-bel-kalça ölçüleri verildiği için (inçleri 2.5 ile çarparak santimetreye getirmek gerekiyor) kendinize uygun bedeni seçmek çok kolay. Ben 6 bedene göre biçtim kalıbımı.

Bluz: Ben diktim (Colette / Sorbetto)
Etek: Yargıcı

Patron kumaş katına yerleştirilen, hepi topu iki parçadan oluşuyor. Bir de yaka ve kollar için biye yapmak ya da satın almak gerekiyor. Patronun aslında, farklı renkte, görünür biye yapılmış. Fakat benim kumaşım çizgili olduğu için, biyeyi içeriden yerleştirmeyi tercih ettim.
.

Türk bloggerlar'dan Sorbetto'yu diken oldu mu bilmiyorum; sanırım ben henüz rastlamadım. Fakat yurtdışında tam bir çılgınlık halinde! İnsanlar çifter çifter dikiyor; öyle ki Flickr'daki Sorbetto galerisinde yüzlerce resim birikmiş durumda. Kimisi patronu olduğu gibi kullanmış, kimi kol/yaka eklemiş, kimisi ise elbiseye dönüştürmüş. Seçenekler neredeyse sınırsız yani.

Açıkçası benim de tam üzerime oturan ve yazın sıklıkla giyeceğimi düşündüğüm bir bluz oldu Sorbetto. Şimdiden bazı ufak değişikliklerle ikinci bir tane dikmenin planlarını yapmaya başladım bile!

8 yorum:

  1. Özlettin kendini!!
    Bluz çok güzel olmuş ve sana da çok yakışmış canım,ellerine sağlık..
    Geçenlerde ben de eteğini diktim,sende gördüğümde çok beğenmiştim,ama nedense dikip giydiğimde kendime yakıştıramadım :) O kadar da uğraşmıştım etek kısmındaki ovaller için oysa,(kendim kalıp çıkarmaya çalıştım da)bir makas darbesiyle çan eteğe dönüşüverdi..
    Ama bak yine aklıma düştü,kumaştan mı güzel olmadı acaba?
    Sevgiler,arayı açma bu kadar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Bluzu beğendiğine, eteği ise benden özenip diktiğine çok sevindim :) Bence güzel olmuştur ama işte insan bazen bazı şeyleri kendisine yakıştıramıyor nedense!
      Bu sefer arayı açmamayı planlıyorum, bakalım...

      Sil
  2. ben de böyle bir kalıp arıyordum bu ara. burdanın kalıpları feci hakkaten. çok yakışmış. güle güle giy :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğine sevindim. Burda hakikaten işin suyunu çıkardı. Yabancı bloglarda da sürekli dalga geçip duruyorlar! Tabii onların bir sürü seçeneği var, bizim elimiz yine Burda'ya mahkum. O yüzden ben de internetten satın alabileceğim PDF patronlara bakınmaya başladım bu ara!

      Sil
  3. güzel birşeyler bulabilirsen bizimle de paylaş lütfen. artık bir tane daha Burda almak istemiyorum gerçekten! bu arada kitap nasıl? ben de almayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında birçok pdf patron yapıp satan tasarımcı var, fakat fiyatlar genelde inanılmaz yüksek. Tek bir patron 15-20 dolara satılıyor. Şu adreste "bağımsız patron tasarımcılarının" listesini bulup, sıradan inceleyebilirsin.
      Kitaptan henüz sadece ucu dalgalı eteği dikebildim. Verilen bluz ile elbiselerden biri bana hitap etmiyor. Fakat diğer iki elbise çok hoş. Bakalım uygun bir zamanda deneyeceğim umarım. Yazıda belirttiğim gibi, patronlara dikiş payı eklememek müthiş bir rahatlık.
      Kitap Amazon'da 21 dolara satılıyor. Bu durumda 1 fiyatına 5 patron almış olduğun için, Amerikan patronlarını denemek açısından faydalı. Ancak oralarda bir tanıdığın varsa gelirken getirmesini rica etmek daha mantıklı. Zira kargo ücreti de oldukça yüksek.
      Biraz kafa karıştırıcı bir cevap oldu galiba, kusura bakma :)

      Sil
    2. yoo, oldukça açıklayıcı olmuş aksine. az önce Amazon'dan aldım zaten kitabı. çok beğenilen başka bir kitap daha aldım hatta. gelince paylaşırım zaten. çok teşekkür ederim canım :))

      Sil
  4. Merhaba sitenizi beğendik. ankara tel örgü adlı kişinin internet sitesini de ziyaret edebilirsiniz.
    ---==))

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...