12 Aralık 2011

SAÇ ÖRGÜSÜ SAÇ BANDI


1. Yaş Hediye Çekilişime katılım son hızla devam ediyor. Yorumlar arttıkça mutlu oluyorum. Hele bir de "blogunu bu sayede keşfettim ama çok sevdim" şeklindeki yorumlar yok mu, beni benden alıyor :o) 

Hediyeler arasında yer alan çiçekli tokalar ile fermuarlı el çantasının yapımını aşama aşama önceki iki yazımda anlatmaya çalıştım. Kağıt boncukları blogumun ilk zamanlarında anlatmıştım zaten. 

Boyun ısıtıcısı oldukça kalın bir yün ve 7 numara şişle 41 ilmek atılıp, istenilen uzunlukta (~45-50 cm) lastik (1 düz-1 ters) örüldükten sonra iki ucu dikilerek yapıldığı için resimle anlatmaya gerek yok diye düşündüm. Yine de sorusu olan olursa cevaplamaya çalışırım.

Bugün ise son olarak saç bandını anlatarak nasıl yapılır maratonuna bir süre ara veriyorum. Zira her aşamayı tek tek fotoğrafla; iyi çıkmayanları düzenle; yazıyla eşleştir; kontrolleri yap vs derken zaman akıp gidiyor ve kenarda dikişler, örgüler bekleşip duruyor :o)

Malzemeler:

1. Yorgan iğnesi
2. Tığ (numarası çok önemli değil ama çok da ince olmamalı)
3. Çorap şişi (numarası çok önemli değil)
4. Normal şiş (benimkiler 5 numaraydı)
5. Şık bir düğme
6. Makas
7. Yün

Beyaz saç bandını bir arkadaşımdan ödünç aldığım bir kitaptaki modele göre yaptıktan sonra ne yazık ki ne not almışım ne de sayfaların fotoğrafını çekmişim! Kim bilir aklım nerelerdeydi? Kitabı geri verdiğim ve yakın zamanda yeniden alamayacağım için elimdeki örneğe bakarak modeli çıkarmaya çalıştım. Saç örgü kısmı oturdu fakat kenarlardaki şeritlerin nasıl olduğunu kesinlikle hatırlayamadığım için "uydurmak" zorunda kaldım :o) Hiç de fena olmadı ama.

Yapılışı oldukça basit. Saç örgüsü ilk bakışta zor gibi gelse de, eliniz alıştıktan sonra gayet hızlı ilerliyor. Yani korkacak bir durum yok kesinlikle. Eğer çok deneyimsizseniz önce biraz alıştırma yapıp, sonra gerçekten örmeye başlayabilirsiniz.

Başlangıç için 28 ilmek atın ve alt kısmın düzgün durması için ilk sırayı lastik (1 düz-1 ters) örün. Bu taraf saç bandının arka yüzünü oluşturacak. Bundan sonraki sıraları alttaki şemaya göre ve saç bandı istediğiniz uzunluğa ulaşana kadar (~50-52 cm) örün. Yani 8 sırada bir tekrarlanan bir model söz konusu.

(Büyütmek için üzerine tıklayabilirsiniz)

Açıklamalar:

Deneyimli örgücülerin şemaya bir kez bakması yeterli olacaktır; ama benim gibi deneyimsizler için bazı açıklamalar yararlı olacaktır sanırım. Şöyle ki:

- 1-3-5-7. sıralar ön yüzü; 2-4-6-8. sıralar arka yüzü gösteriyor. Yani ön yüzü örerken sağdan sola, arka yüzü örerken ise soldan sağa doğru ilerleyeceksiniz.

- 5'li ön saç örgü:  Sol şişten 2 ilmek ayrı şişe aktarılarak örgünün önünde bekletilir ve sol şişten 2 ilmek düz, 1 ilmek ters örülür [1]; ayrı şişe aktarılan 2 ilmek düz örülür [2]. Fotoğrafla göstermek gerekirse:
Önde, ayrı şişte 2 ilmek bekletilirken, sol şişten 2 düz 1 ters örülüyor [1]

Sonra da ayrı şişe aktarılan 2 ilmek düz örülüyor [2]

- 5'li arka saç örgü:  Sol şişten 2 ilmek ayrı şişe aktarılarak örgünün arkasında bekletilir ve sol şişten 2 ilmek düz, 1 ilmek ters örülür [1]; ayrı şişe aktarılan 2 ilmek düz örülür [2]. Fotoğrafla göstermek gerekirse:
Arkada, ayrı şişte 2 ilmek bekletilirken, sol şişten 2 düz 1 ters örülüyor [1]

Sonra da ayrı şişe aktarılan 2 ilmek düz örülüyor [2]

Örgünüz yeterli uzunluğa erişince, 2 ilmeği bir örüp, kalan ilmeği hep sol şişe aktararak örgüyü kapatın; 

ve iki ucu birleştirerek, arka yüzden, kendi yünüyle dikin. 

İsterseniz bu aşamada kalan yünü de örgü içine yedirip, işinizi bitirebilir ve saç bandınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Ama biraz daha süslü olsun isterseniz, yünü bir yorgan iğnesine geçirip, aşağı doğru dikebilir ve saç bandını kelebek şeklinde büzüp daha farklı bir görünüm elde edebilirsiniz.

Eğer daha da süslü olsun derseniz, yeniden 15 ilmek atıp, büzdüğünüz kısmın çevresini saracak uzunlukta lastik (1 düz-1 ters) ördükten sonra, ilmekleri tığa aktarıp uçlarını yuvarlatarak şık bir düğme ve ilik yapabilir;

ve bunu da büzgülü kısmın etrafına sarıp düğmeyi ilikleyebilirsiniz.

İşte en sadesinden en süslüsüne kadar saç bandı alternatfileri! Televizyon karşısında 2-3 gecede hazırlanabilir ve yeni yılda eşe dosta hediye edilebilir. İnsanın sevdiklerine kendi elleriyle yaptığı bir şeyi hediye etmesinden daha güzel ne olabilir ki? 

6 yorum:

  1. Şu model o kadar çok sevdiğim bir model ki her renginden edinmek istiyorum :))
    Örgü konusunda pek yetenekli değilim ama boş zamanımda açıklamalara bakıp mutlaka deneyeceğim, açıklamalar için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Aslında o kadar da zor değil Derya. Bir başlayınca el çabucak alışıyor. Bir denemekte fayda var ;)

    YanıtlaSil
  3. Örgü örmeye vaktim yok, çok fazla atraksiyonunu öğrenmeye sabrım yok :) Bana bunlardan birisi örsün, versin, ben de takayım :)) Çok güzel olmuş, ellerine sağlık ;)

    YanıtlaSil
  4. Demet'çim, senin yaptıklarının yanında bunu örmek ne ki? Evet, başta biraz kafa karıştırıyor gibi gözüküyor ama altından kalkamayacağın bir şey değil emin ol! Ama yine de çekilişe katılmana sevindim. Kim bilir, belki de sıra sizde!... :o)

    YanıtlaSil
  5. Woow! Çok güzel olmuş,bayıldım! Maalesef benim gibi düz örgü ve lastik dışında beceremeyenler ise bakmakla yetiniyor :( Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. Aynı şeyi yazıp duruyorum ama hakikaten de çok zor değil yahu ;o) Bir dene bak göreceksin!

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...