6 Ocak 2011

MAKYAJ ÇANTASI

Bugün çok basit, küçük bir makyaj çantası yaptım. Çok ahım şahım bir şey değil ama uzun zaman sonra dikiş makinemi kullanmama vesile olduğu için mutlu oldum. Gerçi dikiş makinesini o kadar az kullandım ki, her şeyi pekala elde de yapabilirmişim. Her neyse, önemli olan makineyi açıp, hala çalışıp çalışmadığını görmüş olmaktı.
Malzemelere gelince,
  • 27x22 cm boyutlarında iki parça kumaş (bu ölçülerle 20x10 cm boyutlarında ve 5 cm'lik kapağı olan bir çanta oluyor; bozuk para çantası/el çantası vb yapmak üzere bunları istediğiniz gibi arttırıp azaltabilirsiniz)
  • Uygun renkte ip
  • 2 adet çıtçıt
Ben çantamın dışı için, eski bir kotumun paçasından kestiğim parçayı kullandım. Böylece atılmaktan kurtularak yeni bir işlev kazandı (diğer kısımları da beklemede). Dikişli kısmını tam çantanın tabanına gelecek şekilde ayarladım; böylece biraz üç boyut da kazanmış oldu.
Kumaş kalemiyle çizmeye çalışsam da, kota pek işlemedi. Ne varsa eskilerde var diyerek, anneannemden gördüğüm gibi, incelmiş sabunla çizebildim ancak. Döner bıçakla kestikten sonra, diğer kumaşın üstünde kalıp gibi kullanarak onu da istediğim ölçüye getirdim.
İki kumaşın asıl yüzlerini içe bakacak şekilde birbirine iğneledim ve üç kenarı ile sona kalan dar kenarlardan birinin yarısına kadar 1 cm payla dikiş makinesinde diktim. Dediğim gibi, elde yapmak da oldukça kolay olacaktır; dikiş makineniz yoksa hiç endişelenmeyin.
Açık bıraktığım aralıktan çantayı tersyüz ederek, kumaşların asıl yüzünün dışa gelmesini sağladım.
Şimdiii... Bu aşamada, çok daha sofistike çözümler olabileceğine eminim ama bu anlattıklarım hiç/çok az dikiş bilenlere yönelik olduğu için (keza ben de onlardan biri olduğum için), aklıma gelen en basit biçimde çantanın ön ve arka parçalarının yan dikişlerini kapattım (altı zaten kapalıydı). 
Bunun için önce, iç kumaşta, tam kotun kat yerinin arkasına gelen kısımda bir düğüm attım.
Daha sonra biraz geriye giderek, küçük aralıklarla iğneyi bir defada 4 kez kumaşa batırdım...
... ve ipliği gerip bir düğüm daha attım. Böylece alt kısımdaki açıklık büzülerek kapandı.
Sonra çantanın ağzına kadar, iç kumaş üzerinden çapraz olarak diktim. Aynı işlemi diğer tarafta da yapınca, çantanın iki kenarı kapanmış oldu.
En son olarak, çıtçıtlarımın yerini işaretledim (her iki yandan 5'er cm içeride ve kapaktan 1 cm aşağıda) ve yerlerine diktim. İçine günlük kullandığım göz kalemi, far, rimel, pudra, ruj,  ayna, 2 makyaj ve hatta bir de küçük saç fırçası sığdırabildim. 
Bir acemi için pek de fena sayılmaz galiba?!...
Tüm bunlar olurken, kendime yılbaşı hediyesi olarak aldığım, Sade'in Lovers Live konserinin dvd'sini izliyor/dinliyordum. D&R'da 11.90 TL'ye satılıyordu (internette 9.90'mış hatta!); seviyorsanız kaçırmayın derim!

2 yorum:

  1. Merhaba, doner başlı bıçağı nerede bulabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Şişli'de bir pasajdan almıştım. Singer'in sitesinden, kendi şehir/ilçenize uygun yetkili bayiilere bakıp bulabilirsiniz.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...