27 Aralık 2010

KREM / KATI PARFÜM

Hayatı büyük ölçüde “koklayarak” yaşayan, güzel bir kokuyla (yeni kesilmiş çimler, yağmurdan sonra toprak, bebek, parfüm…) kendinden geçen ve tanıdıklarında hiç rastlamadığı bir şekilde “kokusal” anıları olan bir insan olarak, sürdüğüm herhangi bir parfümün en fazla 10 dakika içinde uçup gitmesi fena halde üzüyor beni. Ucuz-pahalı, açık-kapalı, çiçeksi-tropikal, EDT-EDP1 olmak üzere birçok seçenek denememe rağmen, tenimin reddetmeyeceği bir parfüme ne yazık ki henüz rastlayamadım. Bir ara ciddi ciddi “Koku” romanındaki Jean-Baptiste Grenouille2 gibi hissediyordum kendimi.
Sonunda, uzun zamandır denemek istediğim krem/katı parfüm yapma işini daha fazla ertelememeye karar verdim ve önceden gezindiğim internet sitelerine bir kez daha bakarak, gerekli malzemeleri toparladım (okuduklarıma göre tarifleri biraz değiştirdim) ki bunlar:
  • Bir sos kabı
  • Sos kabının ağzına/üstüne oturabilecek çok ince olmayan bir cam tabak
  • Metal bir çay tabağı
  • Kürdan/şiş çubuğu
  • Ölçü kaşığı (Ben daha önce İKEA’dan aldığım “tablespoon”luk ölçüyü kullandım. Bunlar bizim yemek kaşığı ölçümüzün 1.5 - 2 katı kadar olabiliyor)
  • 1 “table spoon” balmumu
  • 1 “table spoon”  parfümsüz vazelin
  • 1 “table spoon” badem/jojoba/zeytinyağı
  • Toplamda 15-20 damla olacak şekilde zevkinize göre çeşitli uçucu yağlar (ilk deneme için iki-üç çeşit yeterli olacaktır. Ben bir süre önce Body Shop’tan aldığım fakat bir türlü kullanmayı beceremediğim “Cassis Rose” parfüm yağını kullandım sadece)
  • Krem parfümünüzü içine koyabileceğiniz bir kap (cam, seramik, metal ya da plastik olabilir; ben metal bir sakız kutusu kullandım)
Görüleceği gibi, bir kısmı zaten evlerde bulunabilecek şeyler. Sos kabı-cam tabak-metal tabak üçlüsünü, eğer varsa, bir ara Tchibo’da satılan ve çikolata eritmek için kullanılan aletle değiştirebilirsiniz. Uçucu yağlar artık marketlerde bile satılıyor. Sevdiğiniz bir parfüm varsa bunun karışımını Basenotes'un sitesinden inceleyip, yağlarınızı buna göre seçebilirsiniz. Balmumunu ise aktarlardan alabilir; ya da internetten ısmarlayabilirsiniz. 
Krem parfüm yapımı hiç de zahmetli değil. Hele ki benim gibi bir koku delisiyseniz, aromalar mutfağa yayıldığında mest olacağınızı garanti ederim.
Öncelikle sos kabınıza yeterli miktarda su koyup kaynatın ve üzerine cam tabağınızı ve onun da üstüne metal tabağınızı yerleştirin.
Metal tabağınıza balmumu ve vazelini koyarak 5-10 dk içinde, arada kürdanla karıştırarak, “benmari” usulünde eritin.
Eridiklerinde badem/jojoba/zeytinyağını ve seçtiğinizi uçucu yağları ekleyin ve iyice birbirlerine karışmalarını sağlayın.
Karışım tamamen eriyip, homojen bir görünüm aldığında, dikkatle tutarak (hem elinizin yanmaması hem de değerli parfümünüzün dökülmemesi için) seçtiğiniz kaba boşaltın. 5-10 dk iyice soğuyup katılaşmasını bekleyin.
Hepsi bu kadar! Tamamen el yapımı ve kendi seçiminiz aromalarla oluşturduğunuz krem parfümünüzü bileklerinize, dirsek içlerinize ve kulaklarınızın arkasına sürebilirsiniz.
Ben neredeyse bir haftadır kullanıyorum ve çok memnunum. Hatta aldığım malzemeler bir sefer için oldukça fazla olduğu ve uzun süre beklerlerse bayatlayabileceklerinden korktuğum için, bu hafta yeniden yapıp, yılbaşı hediyesi olarak vermeyi planlıyorum. Bu arada, yine benzer malzemelerle yapılan dudak balmını da deneyeceğim. Gelişmeleri aktarırım.

1 İçlerindeki parfüm yağı oranı değişen koku türleri. EDT’de yaklaşık %10 parfüm yağı bulunurken, EDP’de %15’e, parfüm özünde ise %40’a kadar çıkabilir.
2 Patrick Süskind’in, keskin bir koku duygusuna sahip olup, kendi kokusu olmayan ve mükemmel kokuyu yaratmaya çalışan korkutucu roman kahramanı.

4 yorum:

  1. Merhaba, ben uçucu yağlar için markette satılan markalara pek güvenemiyorum açıkçası. Siz hangi markayı kullanıyorsunuz nereden alıyorsunuz?

    teşekkürler şimdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevap çok gecikmiş, kusura bakmayın. Bu aralar biraz sıkıntılıydık.
      Açıkçası, yazıda da belirttiğim gibi ben Body Shop'tan aldığım bir parfüm yağını kullandım. Dudak balmı yapmayacaksanız, hangi marka yağ kullandığınızın çok önemi olmayabilir diye düşünüyorum (dudaklarınızı yalama/ısırma alışkanlığınız yoksa o bile farketmeyebilir). Tabii tamamen kişisel bir görüş bu, bilimsel değil!
      Çok endişe ediyorsanız, Shiffa Home vb gibi bilinirliği biraz daha fazla olan markaları tercih edebilirsiniz.

      Sil
  2. parfüm Merhaba sitenizi beğendik. ankara tel örgü adlı kişinin internet sitesini de ziyaret edebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba ben de bu ara krem parfum yapmayi deniyorum ama benim kremim cok sert oldu. Yani surulmuyor. Acaba balmumunu mu cok koydum ya da vazelin koymadim ondan mi acaba? Cevabiniz için simdiden tesekkur ederim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...