16 Nisan 2012

KINDLE TOUCH


Uzun zamandır istediğim bir şeye kavuştum sonunda: Huzurlarınızda, pek muhterem şahsiyet "Kindle Touch"! Kendisi Amazon tarafından, e-kitap okumak amacıyla üretilen bir cihaz olup, ne yazık ki henüz ülkemize satışı yapılamasa da, bazı pek sevgili arkadaşlarımız tarafından bizlere ulaştırılabilmektedir. Buradan kendilerine teşekkürü borç bilirim :-)

Uzun uzun yazmayacağım, Amazon'dan ve Ekşi Sözlük'ten teknik özelliklerini ve hakkındaki yorumları okuyabilirsiniz. Sadece beni en çok cezbeden özelliğini söylemekle yetineceğim. O da, sabah-akşam kavanozdaki turşular gibi sıkışık bir şekilde işe gitmeye/işten dönmeye çalışırken, iki elimle idare etmem gereken tuğla gibi bir kitap değil; ince, hafif ve tek elle kullanabildiğim bir cihaz taşıyabilmem.

Bu fotoğraf her şeyi açıklıyor olmalı! 

Boyutları küçük olmasına rağmen okuması hiç de zor değil. Birkaç farklı font çeşidi ve büyüklüğünden istediğinizi seçebiliyor, dik ya da yatay konumda okuyabiliyorsunuz. Üstelik, bilgisayar, tablet ya da telefon ekranları gibi parlak ve arkadan aydınlatmalı olmadığı için gözünüz yorulmuyor da! Görünümü zaten neredeyse saman kağıdıyla aynı.


Bir de içinde yüklü olarak gelen İngilizce sözlük sayesinde, bilmediğiniz bir kelimeyle karşılaştığınızda üstüne "tıklayıp" anlamını hemen öğrenebiliyorsunuz. Gerçi benim pek yaptığım bir şey değildir ama çok tuhaf bir kelime gördüğümde, dayanamayıp bakıyorum elimin altında olunca :)


Ne yazık ki başta da yazdığım gibi, Amazon "yalnız ve güzel ülkemize" ne cihazı ne de milyonlarca e-kitabı satabiliyor. Komşularımız Gürcistan ve Ermenistan'a ve hatta Etyopya ve Surinam'a bile satılabildiği düşünülürse, oldukça ilginç bir durum tabii ki!

Kendilerine yazıp sorunca, nedenin garanti ile ilgili bir sorun olduğunu söyleseler de (e-postama 2 saat içinde cevap vererek beni şaşkınlığa düşürdüklerini itiraf etmeliyim), bir Ekşi Sözlük yazarının da dile getirdiği gibi, matbaanın Osmanlı İmparatorluğu'na 200 yıl geç girmesiyle benzerlik kurmamak mümkün değil!

Dileğim sorun neyse bir an önce çözülmesi ve Amazon'un devasa e-kitap listesine bir an önce ulaşabilmemiz! Tabii bu arada Türk yayınevlerinin de konuyu ciddi olarak ele alıp, baskı kitapların yanında e-kitap hazırlığına da hız vermeleri.

Bunlar çözülene kadar ben, matbaanın mucidi Gutenberg'e adanan "Project Gutenberg" sitesinden, 1923'ten önce basıldıkları için telifi düşmüş kitapları indirip okuyacağım. Ki bu bile Kindle almak için yeterli bir sebep bence! Zira tüm klasikler, Shakespeare'in eserleri, Sherlock Holmes'ler ve daha birçok kitap bu kategoriye giriyor.

O zaman ne diyelim, tez zamanda gökten üç elma düşsün; ilki yasal sorunları çözen devletimizin, ikincisi e-kitapları yaygınlaştıran yayıncı/dağıtıcıların, üçüncüsü de biz okurların başına...

9 yorum:

  1. güle güle kullan canım. ben zaten amazon'a pek bakmıyorum moralim bozulmasın diye. ne beğenirsem hevesim kursağımda kalıyor. üç-beş kitap dışında bize birşey gönderdikleri yok zaten :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle canım! Gönderdiklerine de ciddi kargo masrafı alıyorlar zaten. Ama Kindle'ı o kadar uzun zamandır istiyordum ki sonunda dayanamadım ;)

      Sil
  2. Güle güle kullan :) bir ara ben de çok niyetlenmiştim almaya sonra ipad alınca gerek kalmadı. Bir de bunların çok güzel kılıfları oluyor umarım onlardan da bulabilirsin:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de tablet mi e-kitap okuyucu mu diye çok düşündüm, sonunda Kindle'da karar kıldım. Çünkü görünümü tıpkı saman kağıdı gibi. Yani kesinlikle gözü yormuyor. Bilgisayardan okuyunca bir süre sonra başım ağrıyordu çünkü.
      Kılıf için ise kendimce bir çözüm buldum diyebilirim :)

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. E-kitap satın alabilirsiniz, ben Amazon'dan sürekli satın alıyorum. Bunun için ülke ayarlarınızı değiştirmeniz gerek. Amazon'dan tamamen yeni bir hesap alın. Ülkenizi otomatik olarak Türkiye diye algılayabilir. Ülkeyi değiştir seçeneğine tıklayarak UK ya da USA işaretleyin. Bu işlemi yaptıktan sonra herhangi bir kredi kartı ile alışveriş yapabilirsiniz Kindle Store'dan.
    Eğer bu yöntem olmazsa (ki olmama ihtimali yok), HotSpot Shield adındaki programı indirip kurun ve bu program açıkken Amazon'dan bir hesap alın. Bu program açıkken Amazon sizin ülkenizi otomatik tespit edemez. "Unknown" olarak görür ve sizden elinizle ülke girişi yapmanızı ister. Yine UK ya da USA olarak girip istediğiniz kredi kartı ile alışveriş yapabilirsiniz.
    Amazon'un Türkiye'ye e-kitap satmaması Amazon'la ilgili bir durum değil bizim ülkemizle ilgili bir durum. Yasalara göre bizim ülkemizde bir kitabın e-kitap olarak satılabilmesi için öncelikle o kitabın "text-book" halinin basılması, yani matbaadan çıkmış olması gerekli. Türkiye'deki bütün e-kitapların önce matbaa baskısı yapılır bu nedenle. Amazon'daki milyonlarca kitabın Türkiye'de matbaa baskısı olanlarını toplasanız 100 tane etmez. 100 tane kitap için de Amazon Türkiye'yle vergi anlaşması vs. yapıp sıkıntıya girmeye gerek görmüyor doğal olarak. Bu kitapların çevirilerinin Türkiye'de basılmış olması bir şeyi değiştirmiyor, orjinallerinin basılı olması gerekli. İngilizce orjinal kitap basılmadığı için Türkiye'de Amazon bunların e-kitabını da satamıyor doğal olarak.
    Bu yasa Dünya'da sadece Türkiye'de var.
    Benim de bir bilmecem var.
    Bilin bakalım hangi hükümet yüzünden?

    Doğukan ÖNAL
    Halen satın alamazsanız yardımcı olabilirim tekrar.
    dogukanonal@gmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülke ayarlarını değiştirsek bile bir süre sonra algıladığını okumuştum bir yerlerde. Diğer yöntem ise benim için biraz fazla alengirli. Yine de ayrıntılı cevabınız için çok teşekkürler!

      Sil
    2. Ben bir kez değiştirdim ülke ayarlarını aylardır sorun yaşamadım açıkçası. Bir deneyin zarar görmezseniz çünkü Kindle Store apayrı bir dünya mahrum kalmayın :) Kindle Touch'ı sonuna kadar kullanmanız dileğiyle. Rica ederim.

      Sil
  5. Merhaba sitenizi beğendik. ankara tel örgü adlı kişinin internet sitesini de ziyaret edebilirsiniz.
    qqwe

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...