12 Mart 2012

COLETTE {MERINGUE ETEK}

Coletterie blogunun sahibesi, Sarai Mitnick'in The Colette Sewing Handbook isimli kitabını aldığımdan ve kitapla birlikte verilen patronlardan Meringue eteği diktiğimden daha önce bahsetmiştim hatırlarsanız. Gerçi hatırlamayabilirsiniz de; zira yazılarımın arası öylesine açıldı ki yine, ben bile kendimi takip edemiyorum :( 

Aslında eteği bitireli bayağı oldu; fakat hava bir türlü açıp düzgün fotoğraf çekmeye izin vermediği için, dolaba kaldırmış bekliyordum. Ancak hava açmadığı gibi, ben de bu kış 150. kez yeniden hasta olunca, daha fazla beklemenin anlamsız olduğuna karar verdim. Bahar gelince üstümde fotoğraflarım bilahare.
.

Etek model olarak oldukça basit. Aşağıya doğru hafif evaze, bel kısmı önde ve arkada ikişer pensli ve sol tarafta gizli fermuarı var. Hareket ve özellik katan tek unsur ise -bu sene çok moda olan- dalgalı etek ucu. Biraz dikkatle ve özenle ve yavaş çalışınca gayet düzgün bir sonuç elde edildiğini söyleyebilirim.


Hangi bedeni kullanacağınızı belirleyebilmek için, kitabın son sayfalarında bir çizelge var. Kendi göğüs-bel-kalça ölçülerinizi kaydedip, çizelgedekilerle karşılaştırarak bedeninizi bulabilirsiniz. Ben 38 bedene (kalça ölçüsü olarak 38 inç, yani 97 cm) karşılık gelen 6 bedeni kullandım. Gerçi etek bittikten sonra bir küçük bedeni de kullanabilirmişim diye düşündüm. Oturan/hafif bol etek isteğine göre, bir küçük beden tercih edilebilir.

Patron toplam 6 parçadan oluşuyor (ön ve arka için ayrı ayrı etek, bel pervazı ve baskı pervazı) ve dikiş paylarını da (1.6 cm) içeriyor. Yani dikiş paylarını göz kararı değil de, benim gibi takıntılı bir biçimde patronların etrafına cetvelle işaretleyen bir tipseniz, işiniz inanılmaz kolaylaşıyor. Patronla ilgili tek sıkıntım, çok çok ince bir kağıda basılmış olması. Açarken ve üzerinden çizerken, bir şey olmasın diye neredeyse bir cerrah titizliğiyle çalıştım desem yeridir.


Dikiş aşamaları şematik çizimlerle ve açıklamalarla anlatılmış. İngilizcesi yeterli olmayanlar için çizimlerin yeterli olacağını düşünüyorum; en azından çok basit olan bu etek için. Fikir vermesi için, açıklama sayfalarından birinin resmini ekledim.


Ben Çarşamba Pazarı'ndan aldığım siyah fisto kumaşı kullandım bu etek için. Özel günlerde de giyilebilecek, şık bir görünümü oldu. Gizli fermuar da oldukça gizlenmiş bu sefer değil mi, ne dersiniz? Gerçi ön ve arka parçada desenleri tutturamamışım ama olsun, o kadar kusur kadı kızında da olur!


Bir dahaki sefere şuradaki gibi iki renkli ya da şuradaki gibi fitilli biye kullanarak dikmek istiyorum. İkisi de çok şeker gözükmüyor mu?

Sonuç olarak, Meringue eteğin, oldukça basit bir patronu olmasına karşın, çeşitli oynama/eklemelerle gelişmeye oldukça müsait ve gayet şık sonuçlar veren bir model olduğunu düşünüyorum.

Yani, daha çok içindeki patronlar nedeniyle tercih ettiğim bu kitabı satın aldığıma pişman olmayacağım gibi geliyor. Hele bir de kitabın kapağını da süsleyen Pastille elbise var ki, onu da dikince dünyalar benim olacak ;)

18 yorum:

  1. Çok güzel olmuş,kumaşla birlikte oldukça romantik bir etek olmuş canım,ellerine sağlık.Güle güle giy..Eteklere bir süre veda etmem lazım ama,belki bir hamile tuniği veya elbisesine etek kısmı şahane olabilir :)Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğine sevindim Hasibe :) Sen hamileliğini güzel geçirip bebeğini kollarına al, ondan sonra şahane etekler/elbiseler dikeceğine eminim ;)

      Sil
  2. Hatirlamaz olurmuyum,bekliyordum :) Cook güzel olmus, gercekten cok begendim,ellerine saglik! Ben neyi düsünüyorum biliyormusun, simdi bu etek icin o kitabi almaya deger mi? (evet son zamanda cok kitap aldim birde :) ) bu etegi baska yabanci sitelerde de görmüstüm ,ama sende görmem ciddi ciddi düsünmemi sagladi. Birde su etegin ucunu yapmsi zormus gibi geliyor,yani yapamam gibi geliyor.Onun yapimi ile ilgili birkac detay ekleyebilirsen cok sevinirim. Cok gecmis olsun bu ara ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım, sadece bu etek olsaydı değmez derdim ama 4 tane daha patron var kitapta. Hepsini sırayla yapacağım inşallah, görürsün o zaman ;) Özellikle iki elbiseye bayıldım ben. Kitabı anlattığım yazıda resimleri var.
      Eteğin uç kısmı zor gibi görünse de, yavaş yavaş ve dikkatli dikince oldukça düzgün oldu. Tabii birçok yerde(özellikle aralardaki sivri noktalarda) dikiş makinesinin ayağını kaldırıp kumaşı döndürmek gerekti. Bir de ütülerken şiş gibi sivri uçlu bir cisimle içeriden ittim düzgün olsun diye. Ama emin ol, yapması anlatmasından çok daha kolaydı :)
      Ben o aşamalardan fotoğraf çekmemişim ama Coletterie'nin şu yazısına bakabilirsin.

      Sil
    2. Cok tesekkür ederim.Gercekten düsündügümden de kolaymis canim. Diger calismalarini bekliyorum ;)

      Sil
    3. Ahh ahh, bakalım bir daha ki çalışmalarım ne zaman gelir...!

      Sil
  3. Çok hoş olmuş. Ellerine sağlık. Şirin olmuş. Turffle elbisede çok güzelmiş. Şu taffy bluz kalıbı varya onun kol kalıbını merak ettim. Burdada beklediğim ama çıkmayan bluza benziyor. Belki kalıbın resmini yayınlarsın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben dikeceğim zaman mutlaka çekerim fotoğrafını canım. Fakat şimdilik şu yazıdaki 4. resme bakıp nasıl olduğunu görebilirsin.

      Sil
  4. güle güle kullan kitapta ne var çok merak ettim :)kalıp mı yoksa dikiş teknik mi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabın içeriğini şu yazıda anlatmıştım. Tekniklerden bahsediyor fakat ben tekniklerden ziyade içindeki 5 tane kalıp için aldım. Zira Singer'in Dikiş Teknikleri kitabı bundan çok daha ayrıntılı bu konuda.

      Sil
  5. Çok tatlı olmuş ololi eline sağlık çok sevdim ama iki renk olana tam anlamıyla bayıldım, bence de mutlaka dene, hatta ben de müşterin olayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için teşekkürler canım :) Henüz kendim dışındakiler için bir şey dikmedim ama başlarsam söz ilk müşterim sen olacaksın ;))

      Sil
  6. dalgalı etek ucu çok güzel, hemde farklı. bir tane daha dikerseniz iki renkli olabilir çünkü o da çok güzel:)) elinize sağlık, iyi günlerde kullanın.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, klasik etek modellerinden farklı duruyor gerçekten. Beğenmenize sevindim. Ve bir sonraki kesin iki renkli olacak. Kumaş arayışlarına başladım bile :))

      Sil
  7. fisto kumaştan çalışılmış olması çok daha hava katmış. bu eteğin içi de temizdir şimdi.. tam sevdiğim gibi ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kumaş orta kalınlıkta bir dokuma olduğu için (desensiz kısımları yani) kenarları çok fazla saçaklanma yapmıyor. O yüzden şimdilik sürfile yapmadım. Bakalım, sorun çıkaracak gibi olursa o zaman düşünürüz :)

      Sil
  8. O ne güzel bir etektir, ellerine sağlık, güle güle kullan (:
    sempasworld.blogspot.com

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...