9 Ocak 2012

ÇARŞIDAN ALDIM 1 TANE, EVE GELDİM 2 TANE

Yıllar önce Zara'dan aldığım taba renkli kot eteğimin kesimini ve üstünde duruşunu, şimdiye kadar başka hiçbir etekte bulamamıştım. Aslında çok enteresan bir modeli yok, fakat bazen olur ya, bir şeye kafayı takarsınız ve ondan iyisinin olamayacağına inanırsınız. Benim  de taba eteğimle ilişkim bu şekildeydi. 

Ben de karar verdim, madem benzerini bulamıyorum, bari ben bir tane yapmayı deneyeyim dedim. Kumaş stoğumdan (ki bu ara öylesine büyüdü ki, en azından yarısını eritmeden yeni bir şey almama sözü vermek zorunda kaldım kendime!) koyu lacivert/siyah renkte bir kot kumaşını seçerek işe giriştim.


Öncelikle kalıbı çıkarmam gerekiyordu tabii. Ben de aklıma gelen en basit yöntemle (biraz da anneannemi hatırlayarak) eteği gazete kağıdının üzerine koyup, kenarlarından yarısına kadar çizdim (hem ön hem arkası iki parçadan oluştuğu için yarısı yeterliydi); ama ne yazık ki bu kısmı fotoğraflamayı unutmuşum :-( 

Sonra dikişler için 1.5 cm ve baskı için de 3 cm pay bırakarak etek parçalarını kestim. Bel şeridini ise 13 cm'lik (5+5+dikişler için 3) bir şerit olarak kestim (fakat sonradan bunun hatalı olduğunu anladım, kenarlardan düzeltmek gerekti).

Önce ön orta dikişi yaptım, çünkü burada şu yazımda anlattığım şekilde "flat-fell" denilen özel bir dikiş kullanılmıştı. Bunu kullanmaya mecbur olmasam da, modeldeki cepleri yapmayacağım ve fermuarı da arkaya alacağım için, ön tarafa biraz hareket katmak için yapmak istedim. 

Ardından arka tarafa geçerek geçerek gizli fermuarı taktım (üçüncü seferde iyice gizlendi galiba); ve yırtmacı hesaba katarak arka dikişi kapattım. Yan dikişleri de tamamlayıp, tüm dikiş paylarını iki yana açıp ütüledikten sonra, etek baskısını da iki defa içe katlayarak düz dikişle bitirdim.

Yırtmaç ve etek baskısı

Bel şeridini ise kumaşı ortadan ikiye katlayıp (6.5 cm'lik bir şeride ulaşacak şekilde), kenarlarını da yine 1.5 cm içe katlayarak (yani bir nevi biye gibi) hazırlayıp, üstten bele oturttum. Ya da oturttum sandım :o) Fakat  "oh bitti" diyerek büyük bir hevesle giydiğimde, kenarlarında bir tuhaflık olduğunu fark ettim.

Sonra da, "iki tane şort diktin, bel bantlarını nasıl hatırlamadın" diyerek kendime kızdım. Her neyse, sökmek istemediğim için, içten eteğin hizasında yürüterek üçgen bir dikiş yapınca gayet güzel oturdu. Tabii iki yanda birer "dil" duruyor ama ne yapalım, o kadar kusur kadı kızında da olur, değil mi?

Gizli fermuar, bel bandı ve çıtçıt

İlik açmaktan hala ölesiye korktuğum için Osmanbey'de bir mağazada bir metal çıtçıt yaptırdım. Bakalım ne zaman cesaretimi toplayıp, ilik açmayı başarabileceğim?

Gömlek: H&M 
Etek: Ololi 
Çorap: Penti (mutlaka bakın, çok güzel şeyler var)
Ayakkabı: Kaktüs

Ve sonunda eteğim hazırdı! Eve geldim; büyük bir heyecanla giydim ve tam istediğim gibi oturdu üstüme. Taba olandan biraz daha ciddi oldu tabii renk itibariyle; kot olmasına rağmen toplantı vb için de gayet uygun yani.

Ne dersiniz, bu kıyafetle Wall Street'e bile girerim değil mi?

12 yorum:

  1. Valla şahane.. Ben çok beğendimm.. Ne güzel istediğini dikip giyebilmek.. Tebrik ediyorum sizi.. sevgiler..
    Çekilişime de bekliyorum..
    http://www.kurabiyeevim.com/sevgililer-gunune-ozel-cekilisimiz/

    YanıtlaSil
  2. Çok hoş olmuş. Yapmışsın işte bel bandındaki sorun neydi ve nasıl çözdün. Üçgen ??? Bayan acemi oarak öğrenmek isterim.

    YanıtlaSil
  3. emegıne sağlık canım cok sık olmus gule gule kullan

    YanıtlaSil
  4. @kurabiyeevim: Çok teşekkürler! Henüz her istediğimi dikemiyorum ama olsun, yavaş yavaş ilerliyorum :)

    @suhuba: Haklısın, tam açıklayamamışım; galiba fotoğraf eklemek gerekiyor. Ama kısaca, bandın üst kısmından fazlalığını aldım diyebilirim. Yani 1 cm kadar dikiş payına kattım. Bilmem şimdi oldu mu?

    @zeymuran: Çok teşekkürler. O kadar sevdim ki, sık sık giyeceğim gibi duruyor gerçekten ;)

    YanıtlaSil
  5. Oldu teşekkür ederim. Sağol. Bu arada önceki yazılarındaki Fatih pazarı yazına bayıldım. Bu pazar hangi gün kuruluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @suhuba: Canım, Fatih Pazarı Çarşamba günleri kuruluyor. Yazının başında yazmıştım aslında ama semtin adı da Çarşamba olunca karıştı galiba ;)

      Sil
  6. süper olmuş! hem cici hem ciddi ;p

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, hakikaten de öyle değil mi?!

      Sil
  7. BİLGİLENDİRMENİZ HARİKA:)
    DİKİŞİ BENDE SEVERİM:))
    AŞÇILIĞI SEÇMESEM:)
    DİKİŞ DİKMEYİ SEÇECEKTİM:)
    BENDE BEKLERİM:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yemek yapmayı da çok seviyorum aslında. Keşke hayatı bölümlere ayırıp, 5 sene terzilik, 5 sene aşçılık, 5 sene fotoğrafçılık,... diye geçirebilseydik :)

      Sil
  8. Elinize sağlık, kotun yapısını ve rengini çok beğendim, ister spor olur, ister daha ağır, çok kullanışlı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de tam böyle düşünerek almıştım kumaşı zaten. Evdeki etekle birleştirince de böyle bir sonuç çıktı ;)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...