21 Aralık 2011

SUNİ DERİ EL ÇANTASI

Yılbaşı gecesi giymeyi düşündüğüm suni deri şortumla uyumlu bir el çantası yapmak istediğimden bahsetmiştim. Hafta sonunda çantayı tamamladım; şimdi sadece şortun üzerine şık bir bluz bulma işi kaldı.


Çantanın dikişinde, hediye çekilişimde verdiğim ve daha önce yapılışını anlattığım çantadan farklı bir teknik uygulamadım. Sadece çok fazla şey taşımayacağımı düşünerek boyutları daha küçük tuttum ve köşelerini biraz yuvarladım. Bitmiş çanta 10x20 cm ölçülerinde oldu. Bir de bileğimde rahatça taşıyabilmek için bir sap ekledim.

Farklı olarak ise çantanın ön yüzüne bir çiçek motifi baskısı yaptım. Bunun için yabancı bloglarda "freezer paper" diye bahsedilen ve tanımlamalardan benim en çok bizdeki kasap kağıdıyla (böyle mi denir bilmiyorum ama!) benzeştirebildiğim tekniği kullandım.

Şöyle ki, kasap kağıdının arkasındaki naylon katman, kağıt başka bir kumaşın üzerine konulup ütülendiğinde kumaşa yapışıyor (geçici olarak) ve bu da "stencil" olarak kullanılabilmesini sağlıyor.

Ben Lena Corwin'in Printing by Hand kitabında verilen desenlerden birini kullandım ve eskiz kağıdına çizdikten sonra, altına kasap kağıdını koyup boşluk olması gereken yerleri maket bıçağıyla kestim. Ve düşük ısıda (ayrıca üzerine bir havlu koyup) ütüleyerek "stencil"i suni derinin üzerine yapıştırdım.


Boya olarak ise normal kumaş boyasının tutmayacağını düşünerek, oje kullanmayı tercih ettim (tabii önce küçük bir parçada deneme yaparak). Birazcık özenle gayet düzgün bir baskı yapılabiliyor; zira kağıt kumaşa yapıştığı için kenarlardan çok fazla taşma vb olmuyor.


Deseni tamamlayıp, kurumasını bekledikten sonra da (ki oje olduğu için hızlıca kurudu) parçaları birleştirip dikişi tamamladım. Dediğim gibi, şimdi tek kalan uyumlu bir üst bulmak!

Sizlerin Yılbaşı gecesi için planlarınız var mı? Nereye gideceksiniz, ne giyeceksiniz? Gerçi o hengamenin içinde belki de en iyisi evde oturmak ama insan yine de "aman bir program yapmalıyım" havasından kendini kurtaramıyor; değil mi?!

4 yorum:

  1. sen çok yaşa e mi!!! ne zamandır şu "freezer paper"ın ne olduğunu, bizde olup olmadığını araştırıp duruyordum. kasap kağıdıyla aynı olmasa da muhtemelen benzer bişeydir. önemli olan aynı işi görmesi zaten. ben de deneyeceğim ilk fırsatta. tekrar çok teşekkürler :))

    YanıtlaSil
  2. Ben de kasap kağıdını "ilgili markette" reyonun önüne bırakılmış halde görene kadar düşünememiştim. Tesadüfi bir buluş oldu yani ;o)

    YanıtlaSil
  3. Selam,
    Uğraşmışsın ama değmiş. Ellerine sağlık. Hoş olmuş..

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ederim suhuba'cım :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...