17 Aralık 2011

SUNİ DERİ DİKİŞİ

Suni deri şortumu anlattığım yazımda, suni deri dikişiyle ilgili ipuçlarını vereceğimden bahsetmiştim hatırlarsanız. Dikişe başlamadan önce, internette okuduklarımdan dolayı öyle endişeliydim ki, elimde kesilmiş patron parçaları olduğu halde, hala acaba vazgeçsem mi diye düşünüyordum!

Her neyse, diktim bitti, fena da olmadı bence. Peki nasıl diktim, neyi farklı yaptım, yardımcı olarak neler kullandım?

- Öncelikle dikişe başlamadan önce makinemin ip gerginliğini azaltıp (A: 4'ten 3'e düşürdüm); dikiş aralığını arttırdım (B: 2.5'tan 3'e getirdim).
A: Gerginlik ve B: Dikiş aralığı ayarları (Pfaff Hobby 1042 için)

- Hemen ardından da artık kumaşlarla deneme dikişleri yaptım tabii ki. Ve gördüm ki, kumaşın tersinden dikilince -arkasında telası olduğu için- herhangi bir kumaştan hiçbir farkı ya da zorluğu olmuyor.
C: Kumaşın tersinden makine dikişi ~ D: Kumaşın düzünden dikişin görünümü

- Fakat kumaşın yüzünden dikince, dikiş ayağı suni deriyi gerektiği gibi kaydıramadığı için kumaşta büzülme ve dolayısıyla hoş olmayan bir görüntü ortaya çıkıyor (E). Bunu önlemek için internette çeşitli yöntemler önerilmişti.
E: Direkt dikiş ~ F: Eskiz kağıdıyla dikiş

İlki -ki Keddy de bu tekniği kullanmıştı- dikiş hattına makine yağı sürüp sonrasında silmekti. Ancak ben o kadar sakarım ki, kesin bir yerlere bulaştırırım korkusuyla buna cesaret edemedim.

İkincisi, kumaş üzerine bebe pudrası dökmekti fakat bu şıkkı da sevgili makinemin canına okur diye elemek zorunda kaldım.

Üçüncüsü ve benim de tercih ettiğim yöntemse, dikiş hattı üzerine 2-3 cm genişliğinde eskiz kağıdı koyarak, kumaşla birlikte kağıdı da dikip, daha sonra da kopararak çıkartmaktı (F). Ne kadar kolay ve düzgün olduğunu anlatamam.
Eskiz kağıdıyla makine dikişi

- Son olarak, deri/suni deri dikişinde iğneleme/teyelleme mümkün olmuyor ne yazık ki; zira iğne izlerini dikiş sonrasında görmek istemiyoruz haliyle. Bunun için özellikle ataş kullanılması önerilmiş. Fakat evde olmadığı için ben tel toka kullandım; gayet de işe yaradılar.

- Deri/suni derinin normal makine iğnesinden daha kalın iğne gerektirdiğine dair yorumlar ise -en azından benim kumaşım için- geçerli değildi. Çünkü normal bir kumaştan çok da fazla bir kalınlığı yoktu. Ama daha kalın bir suni deri ya da gerçek bir deri için iğneyi değiştirmek akıllıca olacaktır.

Benim suni deri dikişine ilişkin ipuçlarım bunlar. Eksik kalan noktalar veya ilave bilgileri olanlar yorumlarda paylaşırsa sevinirim. Çünkü şimdi de şortuma uygun bir el çantası yapmak istiyorum. Önerilere/ipuçlarına açığım yani :o)

19 yorum:

  1. bilgiler çok işe yarayacak cinsten.teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. seninkine çok benzeyen bir suni deri var elimde, trençkot olmayı bekliyor. bu bilgiler çok işime yarayacak, özellikle de saç tokası! çok teşekkürler :))

    YanıtlaSil
  3. @leyya: Rica ederim. Birilerine yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana!

    @antigone: Trençkot mu? Hımmm... Oldukça ileri düzey bir çalışma! En kısa zamanda bekliyoruz o halde bitmiş halini :)

    YanıtlaSil
  4. Çok açıklayıcı olmuş. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Anlaşılabilir olmasına sevindim ;)

    YanıtlaSil
  6. çok teşekkürler bilgi için mantoma deri ilave ederek farklı bir tasarım yapmak isterken iğne mehter takımı gibi:) bir ileri iki geri gitmesi sonucu dikmekten vazgeçmiştim ki vermiş olduğunuz bilgi beni tekrar tasarımıma yönlendirdi....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgilerin işinize yarayacak olmasına çok sevindim! Keyifli dikişler...

      Sil
    2. Mehter takımı benzetmene bayıldım.deli gibi istem dışı bir kahkaha attım kendi kendime :D umarım kimse görmemiş duymamıştır :D

      Sil
  7. Ellerinize kollariniza saglik. Ben de bugun bir dunya suni deri aldim. Fakat benim makinem minicik artes marka bir yavrucak. Suni deriyi becerebilir mi emin degilim. Elimde dikmeyi planliyorum. Sizin makine nasil bi makine ve elde dikmeyle ilgili bilginiz varsa paylasirsaniz sevinirim...

    YanıtlaSil
  8. Ellerinize kollariniza saglik. Ben de bugun bir dunya suni deri aldim. Fakat benim makinem minicik artes marka bir yavrucak. Suni deriyi becerebilir mi emin degilim. Elimde dikmeyi planliyorum. Sizin makine nasil bi makine ve elde dikmeyle ilgili bilginiz varsa paylasirsaniz sevinirim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Ben Pfaff'ın Hobby 1042 modelini kullanıyorum. Genel olarak oldukça iyi bir makine, fakat yazıda da anlattığım gibi, suni deri dikerken bazı noktalara dikkat etmem gerekiyor. Çok minik bir makinenin daha da zorlanacağını tahmin ederim fakat tabii ki emin değilim.
      Elde dikmek konusunda ise ne yazık ki hiç fikrim yok ama çok da kolay olmayacaktır sanırım. Yine de denemeden bilmek imkansız.
      Bence öncelikle küçük parçalar üstünde, makine ve el dikişini deneyip nasıl olacağını görmeye çalışın. Deneme-yanılma yoluyla bir yol bulacağınıza eminim.
      Kolay gelsin...

      Sil
  9. Eskiz kağıdı yerine yağlı kağıt veya başka bir kağıt olabilirmi bulamadım eskiz kağıdını

    YanıtlaSil
  10. Eskiz kağıdı yerine yağlı kağıt veya başka bir kağıt olabilirmi bulamadım eskiz kağıdını

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aradan 7 ay gecmis ama bu konuya daha sonra rastlayanlara cozum olur diyerekten.Nalburlarda satiliyor kagit bantlar var onlardan alip dikeceginiz derinin ustune yapistip diktikten sonra sokebilirsiniz.Kolay gelsin

      Sil
    2. Ayrica tekerlekli ayaklar var onlardan alabilirsiniz deri dikisinde gayet basarili

      Sil
  11. suni deri çantanın üzerinde dikişli olan stickerları çıkarınca altında dikiş izi kalır mı

    YanıtlaSil
  12. 300 tanerestoran onlügu sipariş aldim deri detaylarivar bende herhangi bir el kremiyle yagladim diktim onceleri kagitla diktim ama kagidi sokunce dikişlede minik parçalar kaliyo temizlemek vakit aliyo

    YanıtlaSil
  13. Deri ayağı var ,alti bilyeli onu almalısınız,kumaşı kaydiriyor bir de deri iğnesi var o da makinede dikerken delmiyor deriyi.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...