30 Aralık 2011

FİYONKLU SAÇ BANDI

Son zamanlardaki blog istatistiklerimde saç örgüsü saç bandı yazımın açık ara önde olduğunu görünce acemiler için örmesi çok daha kolay olan ikinci bir saç bandının yapılışını paylaşmak istedim. Üstelik azıcık bir yünle ve kısacık bir zamanda tamamlanıveriyor. Yani saç örgülü olan gözünüzü korkutuyorsa, bununla başlayıp, kendinize güveniniz gelince diğerine geçebilirsiniz.


"Bant" kısmını örerken iki adet çift uçlu şiş kullanmak gerekiyor; hani şu anneanne/babaannelerimizin çorap/patik örerken kullandıklarından (bu arada babaannem vefat etmeden neden ondan patik örmeyi öğrenmedim diye hala hayıflanırım!). Numarasını, kullanacağınız yüne göre seçmelisiniz. Yünlerin çoğunun üzerinde kaç numara şişle örülmeleri gerektiğine dair notlar oluyor; yoksa da, satıcıya danışabilirsiniz (benim şişlerim 3.5 numara ve yünüm de ona uygundu).

Şişlerden birine 4 ilmek atın. İlk sırayı düz örün. Fakat sonra, şişi çevirip arkasından örmek yerine, örgüyü şişin diğer ucuna çekin ve öbür uçta kalmış olan ipi hafifçe çekerek aynı yüzden düz örün. Bundan sonra, bant istenen uzunluğa erişinceye kadar (~52-53 cm) aynı şeyi tekrarlayın. Böylece düz bir şerit değil, bir kordon elde edeceksiniz (İngilizce bloglarda "i-cord" olarak adlandırılıyor zaten). Son sırada iki ilmeği bir örerek kordonu "kapatın".

Fiyonga gelince, o çok daha basit. Bu kez 15 ilmek atın ve her sırayı 1 düz-1 ters lastik örün (öndeki düzler, arkada ters; öndeki tersler de arkada düz örülmeli; aksi halde lastik değil pirinç örgü olur!). Örgü 10 cm'e ulaşınca, yine iki ilmeği bir örerek "kapatın. Şimdi elimizdeki dikdörtgeni fiyonga çevirmek gerekiyor. Bunun için tığ ile, fiyongu iki kez saracak uzunlukta zincir çekin; dikdörtgeni ortadan büzüp fiyonk şekli vererek zinciri dolayın ve iki ucunu birbirine dikin.


Son olarak fiyongun "iyi" yüzünü ön olarak belirleyin ve arka taraftan, zincirin arasından kordonu geçirin. Kordonun iki ucunu birleştirip dikin (bu arada dönmüş olmamasına dikkat edin).


Saç bandınız hazır. Güle güle kullanın ;o)

Not: "I-cord"un yapılışı için şu videoyu izleyebilirsiniz. Ben bir video hazırlayayım dedim ama kendinin fotoğrafını bile çekemeyen bir insan için bunun imkansız olduğunu üzüntüyle anlamış bulundum :o)
.
Not 2: Periler diyarının prensesi falan olmadığım halde yüzümü gizlediğim için kusura bakmayın ne olur. Henüz kendimi ortaya çıkaracak cesareti bulamadım. 2012'ye dair hedeflerimden biri de bu bakalım ;o)

2 yorum:

  1. Harika olmus, paylasim ve fikir icin tesekkür ederim. Yalniz video olmasaydi bunlara acemi biri olarak pek anlamayabilirdim :) Mutlu ve saglikli seneler dilerim

    YanıtlaSil
  2. Haklısın, video olmayınca anlamak oldukça zorlaşıyor. Ben de her sıkıştığımda hemen youtube'a danışıyorum :o) Dediğim gibi, aslında kendim, Türkçe bir video hazırlayayım istemiştim ama inanılmaz zormuş. Bakalım, bir dahaki sefere inşallah!

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...