9 Aralık 2011

FERMUARLI EL ÇANTASI


1. Yaş Hediye Çekilişi'ne eklediğim ürünlerden aplikeli ve fermuarlı el çantasının yapımını anlatmaya geldi sıra. Aslında içlerinde beni en çok uğraştıran bu olduğu için en sona saklamayı planlamıştım; fakat bazı teknik aksaklıklardan ötürü öne çekmek durumunda kaldım.

Malzemeler:

- 20x25 cm boyutlarında 4 parça kumaş; ikisi çantanın dışı, ikisi de içi için. Benim dışı için kullandığım kumaş yeterli kalınlıkta olduğu için tela vb kullanmama gerek kalmadı; eğer ince bir kumaş kullanılıyorsa aynı boyutlarda iki parça da yapışkanlı tela hazırlanıp dış kumaşlara ütülense iyi olur
- İç cep için 15x15 cm iç kumaştan parça (fotoğrafta yok)
- 20 cm'lik fermuar
- Süsleme için keçe ve düğme (fotoğrafta yoklar yine; biraz daha planlı olmalıyım sanırım)

Öncelikle, aplike ya da başka bir süsleme yapılacaksa, işe bununla başlamak gerekiyor. Ben çantanın ön yüzüne kırmızı renkte keçeden iki kalp diktim ve ortalarına da, daha önce Cuma Pazarı'ndan aldığım kalp şeklinde sedef düğmelerden ekledim.

Sonra içine ekleyeceğim cebi hazırladım. Bunun için 15x15 cm'lik parçanın, önce iki yanını sonra da alt kısmını iki kez 0.5'er cm içe kıvırıp ütüledim. Üst kısmı -bu kez 1'er cm'den iki kez içe kıvırdım ve diktim. Son olarak da, cebi kumaşın üstüne yerleştirip iğneledim ve yerine diktim.



Aslında çok gerekli değil ama ben fermuarın uçlarına -daha şık görünmesi için- küçük "başlıklar" yaptım. Bunlar için dış kumaştan iki adet 5x10 cm'lik parça kesip, bunları biye gibi 4'e katlayarak fermuarın iki ucuna diktim. 

Sıra geldi fermuarı yerine dikmeye, yani işin en çetrefilli, en el oyalayıcı kısmına! Öncelikle fermuar ve bir set kumaş ile (iç ve dış) bir "sandviç" oluşturdum. Yani en alta iç kumaşı-ortaya fermuarı-üste dış kumaşı üst üste yerleştirdim (kumaşların düzü-düzüne bakmalı) ve iğneledim.


Sonra da fermuar ayağıyla, fermuara mümkün olduğunca yakınlaşarak diktim. Ve aynı işlemleri diğer tarafta da tekrarladım.


Çantanın yan ve alt dikişlerini tamamlamak için dış yüzleri bir tarafa, iç yüzleri diğer tarafa aldım; çepeçevre iğneledim (iğnelemeden önce fermuarın en azından yarısına kadar açık olduğundan emin olun, aksi halde çantayı çeviremezsiniz).

Ve iç yüzün alt kısmında çantayı döndürmek için bir miktar (~10 cm) açıklık bırakarak, fermuar "başlıklarının" mümkün olduğunca yanından (üzerinden değil!) diktim.  Ve 1 cm pay bırakarak sürfile makasıyla kumaş fazlalıklarını da kestim (bu arada fermuar başlıklarının fazlalıklarını da kestim).

Çantanın altının biraz düz olmasını istediğim için dış yüzün kenarlarında ilave bir dikiş yaptım. Şöyle ki, köşeyi çekip açarak bir dik üçgen oluşturdum ve asıl köşenin bir miktar içinden diktim; ve 0.5 cm pay bırakarak dikiş fazlalığını kestim. Burada dikiş genişliği ne kadarsa, çantanın tabanı da o genişlikte olacaktır. Benimki fazla değildi (~3cm); istenirse daha fazla yapılabilir tabii.

Son olarak bıraktığım açıklıktan çantanın yüzünü döndürdüm ve açıklığı makine dikişinden bıraktığım uzun iplikle elde diktim. 

Ta taam. Bitti bile. Biraz uğraştırdı ama değdi, değil mi?! İsterseniz el çantası, isterseniz makyaj çantası olarak kullanabilirsiniz. Ya da sevdiğiniz birine yılbaşı hediyesi olarak verebilirsiniz.


Anlaşılmayan bir şey varsa sorun; dilim döndüğünce yanıtlamaya çalışırım. Keyifli dikişler!

Not: Fotoğrafların üzerine tıklarsanız biraz daha detaylı görebilirsiniz.

10 yorum:

  1. adım adım fotoğraflamışsın hemde bravo valla okadar imrendim ki:)

    zeynepinevi

    YanıtlaSil
  2. Harika ama yaa..
    İnan bayıldım..
    Sevgiler canım..
    Takibindeyim..

    YanıtlaSil
  3. Başarabilir miyim bilmiyorum ama makinam olunca bu anlatımla mutlaka deneyeceğim, buradan bakınca karışık görünüyor, birebir denemek lazım.
    Yılbaşında bu güzellik benim olursa üstündeki emeğin hakkının vererek bakacağım ona :))
    Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. @zeynep: Teşekkürler; ama adım adım fotoğraflama/yazma işi gerçekten de çok zormuş, onu anladım ;)

    @ Hayat Cafe Tarifleri: Beğendiğine sevindim. Her zaman beklerim!

    @Derya Özbey: Okurken karışık gözükebilir ama eline malzemeleri alıp yapmaya başlayınca çok daha anlaşılır olacağına eminim. En azından denemeye değer!

    YanıtlaSil
  5. Ba-yıl-dım! ben dikiş dikmeyi pek bilmem hep imrenirim, maşallah canım ellerine sağlık pek pek hoş olmuş =)

    YanıtlaSil
  6. Çok teşekkürler Mekila'cım. Aslında göründüğü kadar karmaşık değil. Bir başlayınca hızla ilerleyiveriyor ;)

    YanıtlaSil
  7. Bu tasarımın kumaşlarını, renklerini çok sevdim. Belli ki hamarat ve becerikli bir elden çıkmış, güle güle kullanın,artık sizi izliyorum, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem beğendiğiniz hem de izlemeye başladığınız için teşekkürler ;)

      Sil
  8. Yaaa en sevdiğim renkler bir arada çok güzel olmuş.O kadar mükemmel anlatmışsınızki hemen yapasım geldi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim. Yapmaya vakit bulabildiniz mi?

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...