6 Ağustos 2011

"TANRIM BENİ BAŞTAN YARAT!"


Sevgilim son zamanlarda pantolon içine sokulan ve geniş kesimli eski moda gömleklerinden sıkıldığını sıklıkla dile getirir olduğundan, gardırobunda atıl halde bekleşen gömlekleri birilerine vermek üzere bir kenara ayırmıştım. 

Geçen gün bunlara bakıp iç geçirirken (zira modaları geçmiş olsa da çoğunun kumaşı gayet iyi durumdaydı) bir anda gelen bir ilham ve cesaretle içlerinden birini gözüme kestirip "baştan yaratmaya" karar verdim.

İşlemin gözümde büyüttüğüm kadar korkutucu olmamasının yanı sıra, sonuç o kadar başarılı oldu ki, sevgilim kenara ayırdığımız tüm gömlekleri önüme dizerek, hepsini "güncellememi" rica etti.

Nasıl yaptığıma gelince...

Öncelikle yakın zamanda Bershka'dan aldığımız, üstüne oturuşunu beğendiği bir gömleği seçtim (kolaylık olsun diye buna B diyelim; eskisi de E olsun).

Her iki gömleğin de tersini çevirdikten sonra kol altlarından hiza alarak üst üste yerleştirdim ve koltuk altlarından göğüs genişliklerini ölçtüm. E 62, B ise 57 cm çıktı. Bu durumda E'yi her iki yandan 2.5'ar cm daraltmam gerekiyordu.


Koltuk altları hala hizalı olarak, B'yi önce bir yanda 2.5 cm içe çekerek sabunla kabaca hizasını işaretledim (dikkat edince B'nin sadece daha dar değil, bel oyuğunun da daha belirgin olduğu anlaşılıyor). Daha sonra da diğer yandan 2.5 cm içe çekerek burada da aynı işlemi yaptım.


Kollara gelince kafam önce biraz karıştı ama onların da oldukça geniş olduklarını fark edince daraltmakta bir sakınca görmedim ve aynı şekilde her iki kol hizasını da alttan 2.5 cm yukarı alacak şekilde cetvel ve sabunla işaretledim. Sonra da hem kenarları hem de kolları iğneleyip, teyelledim.


Yan ve kol kenarlarında, evdeki tüm gömleklerde gördüğüm ve ingilizce "flat felled seam" (türkçe karşılığını bulamadım ama şurada gayet iyi bir anlatım videosu var) olarak adlandırılan dikişi kullandım.

En basit şekliyle, önce normal olarak dikişi çekip, dikiş paylarından birini yarısına gelecek kadar kestim (1.5'ken ~0.75 cm'e düşürdüm yani):


Sonra geniş kalan dikiş payını, diğerini içeride bırakacak şekilde üstüne kıvırdım ve iğneledim:


Ve kıvrılmış kısmın hemen yanından ikinci dikişi çektim. Korktuğum kadar zor ya da zaman alıcı değildi; sonuç da gayet profesyonel oldu (fotoğrafta gömleğin iç kısmı düzensizmiş gibi gözükse de, dışarıda tek dikiş olduğu için herhangi bir sorun teşkil etmiyor ;)


Kolların bastırılma aşamasına ilişkin fotoğraf çekmeyi unutmuşum ne yazık ki ama zaten sadece 1 cm'den iki kez içe kıvırıp, iğneleyip ütüledim ve düz dikiş çektim. Yani gösterilecek önemli bir şey yok!

Sonuç: Sevgilim bedavaya yeni bir gömlek sahibi olduğu için mutlu, ben hem gömlekler ıskartaya çıkmadığı için mutlu hem de böylesine "zorlu" bir görevin altından kalkabildiğim için gururlu!



Şimdi diyorum ki: erkek(gömleğiy)seniz teker teker gelin ;)

6 yorum:

  1. ben de son iki yıldır eşimin eski model bütün gömlek kazak ve hatta t-shirt'lerini daralttım. artık gına gelmişti ki bittiler neyse. önceleri "sen çalışan kadınsın, n'apıcan ki dikiş makinasını? nasılsa sıkılır atarsın bir kenara" diyen adam, halinden pek bi memnun şimdi ;p

    YanıtlaSil
  2. Süper olmuş. Ellerine sağlık. Bizimkide artık bu tarz gömlekleri giyinmek istemiyor. Benimde sonum sana ve Antigoneye'mi benzeyecek yoksa ?

    YanıtlaSil
  3. @antigone: gömlekle tişörtleri anladım da kazakları nasıl becerdin? tebrik ederim! benim de planım atıl haldeki tüm gömlekleri elden geçirmek. bakalım ne kadar sürer...

    @suhuba: son değil başlangıç diyelim istersen ;)

    YanıtlaSil
  4. eşimin giymediği o kadar çok gömlek yer işgal ediyor ki hepsini toplayıp vericektim bi cesaret bende daraltıcam bakalım başarılı olabilecekmiyim ?teşekkürler!!!

    YanıtlaSil
  5. Bir cesaret edin, deneyin derim. İnsan birini yapmayı becerince iyice gaza geliyor!

    YanıtlaSil
  6. ingiliz dikişi derler. 2 farklı şeklide yapılır. szin yaptığınız şekli genelde gömleklerde ve spor giyimde kullanılır. bir de pijama v.b. ürünlerde kullanılan daha basit hali vardır. önce paylar dışarı doğru bırakılıp makina çekilir. sonra 1mm den paylar kesilip, içeri çevrilir ve makine çekilir. her 2 yüzden de paysız (sürfle gerektirmeyen) temiz dikiş olur.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...