22 Haziran 2011

ŞEKİLLİ VE SÜSLÜ KURABİYELER


Cumartesi Pazarı'ndan (Beşiktaş) satın aldığım şirin mi şirin kurabiye kalıplarını en kısa sürede kullanmaya ant içmiş ve çabucak, kolayca ve mümkün olduğunca az malzemeyle yapılabilecek bir tarif arayışına girmiştim.

Sonunda, birkaç yıl önce Home Tv'deki programlarını zevkle izlediğim Alton Brown'ın (artık yok ne yazık ki) "şekerli kurabiyeler" olarak çevirebileceğim tarifinde karar kıldım. Tam istediğim gibi, hem kolay hem lezzetli (2-60 yaşa arası, 8-10 kişilik bir grup tarafından denenmiştir), ancak kurabiyeden çok bisküvi kıvamında atıştırmalıklar oldular.

Malzemeler (bizim standartlarımıza dönüştürülmüş olarak):
2.5 su bardağı un
2 çay kaşığı kabartma tozu
1 tutam tuz
250 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
3/4 su bardağı toz şeker
1 yumurta (çırpılmış)
3 yemek kaşığı süt
Pudra şekeri (hamuru açmak için)
Süsleme glazürü (isteğe bağlı)
Yapılışı:

Tereyağı ve şekeri iyice birbirine karışıp, homojen bir hal alıncaya kadar çırpın. Sütü ve önceden çırpılmış yumurtayı karışıma ekleyin.

Un, kabartma tozu ve tuzu birlikte eleyin. Ve azar azar sıvı karışımın içine ekleyerek, karıştırmaya devam edin. Kıvamlı bir hamur elde edince karışımı ikiye ayırıp streç filme sarın ve buzdolabında 2 saat beklemeye bırakın.

Fırını 190 dereceye ayarlayın.

Hamurları dolaptan birer birer çıkararak, pudra şekeri serpilmiş yüzey üzerinde oklava/merdaneyle 6 mm kalınlığında açın. İstiyorsanız benim gibi şahane şekiller çıkarın, karelere bölün ya da küçük bir bardağın ağzıyla daireler kesin.


Kurabiyeleri yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine 2 cm aralıkla dizin ve 7-9 dakika kadar pişirin (~4. dakikada tepsiyi çevirin ve kurabiyelerin kenarları kızarmaya başlarken de fırından çıkarın). Soğumaya bırakın.


Bu aşamada isterseniz üstlerini süsleyin ya da oldukları gibi bırakın. Emin olun böyle de yeterince sevimliler.

Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. nefis görünüyorlar, ellerine sağlık ;)

    YanıtlaSil
  2. Biraz endişelenmiştim ama tadımcılardan geçer not alınca içim rahatladı ;)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...