8 Haziran 2011

EV YAPIMI LİKÖR

Alkollü içeceklerle aram hiçbir zaman çok iyi olamadı. Yarım kadeh şarap içsem üç gün başım ağrır; viski-konyak vs'ye kokularından dolayı 1 metreden fazla yaklaşamam; sıcak yaz gecelerinde ferahlamak için bira içen arkadaşlarıma katılmak için içim gitse de midem bir yudumdan fazlasını kaldırmaz.

Tamam, alkolik olmak isteyen yok ama, şöyle başım davula midem tuluma dönmeden sosyal-içici olsam fena mı olurdu yani?!

Nispeten sorunsuz olarak içebildiklerim: 1 tek rakı (ikincisini doldursam da bitirebildiğim görülmemiştir); mohito başta olmak üzere bazı kokteyller; ve inanılmaz ama gerçek fakat tekila!

Veee... Tabii... Az ama öz olarak, mini mini kadehlerde servis edilen, muhteşem kıvamda, renkte, çeşitte ve kokuda likörler! Yemekten önce iştah açıcı, veya sonra hazmı kolaylaştırıcı, sodaya ekleyerek aroma niyetine, ya da kahve yanında ağzı tatlandırmak için binbir işlevli iksirler!

Ancak insan her zaman damak tadına uygun likör bulamayabiliyor. Bulsa da fiyatı yüksek olabiliyor. Ya da kocaman bir şişe almak yerine küçük ve çeşitli bulunsun istiyor. İşte hepsine çözüm: istediğiniz aromaya sahip, yapımı kolay ev yapımı likörler.


Ben çeşitli siteleri inceledikten sonra, her zaman olduğu gibi kafama göre bir tarif oluşturdum. Turunçgil ailesi tek olarak veya birlikte lezzetli bir sonucu garanti ediyor gibi gözüküyordu. Ben limon ve portakalı birlikte kullanıp ayrıca zencefil ve tarçın (fotoğrafta yok ne yazık ki) ekledim. Tadı, kokusu hoş; içimi keyifli bir likör oldu.

Yaptığım bir şişe likörle, likör uzmanı olduğumu iddia etmeyeceğim; fakat dikkat edilmesi gereken birkaç noktadan bahsetmek gerekirse:

- Likör yapmak çok kolay fakat fazlaca sabır istiyor. Biraz turşu kurmak gibi (hiç yapmadım ama öyle olduğunu tahmin ediyorum). "Demlemeden" sonra ("infusion" için daha uygun bir terim bulamadım) en az bir ay varlığını unutabilmek; şurubu kattıktan sonra bir on gün daha bekleyebilmek gerekiyor.

- İçinde demlemek için ağzı sıkıca kapanabilen bir cam kavanoz; likör içilecek hale geldiği zaman ise eli yüzü düzgün bir cam şişeye ihtiyaç var. Ağzı bilyeli olmayan eski içki şişeleri iyice temizlendikten sonra gönül rahatlığıyla kullanılabilir.

- Malzemelerin demlenme ortamı olan votka -sahte olmadığı sürece- en en en ucuzundan seçilebilir.

- Meyve kullanılacaksa taze olmasına özen gösterilmeli. Bozuk, bereli/çürük, fazla olgun olmamalı. Kabukları kullanılacak/suyu sıkılacaksa mutlaka önceden iyice yıkanmalı. Aynı kural taze otlar (nane, fesleğen vb) ve baharatlar (tarçın, kakule vb) için de geçerli. Ne kadar taze, o kadar iyi!

- Demlemeden sonra katı malzemeler ve tortular süzülerek ayrılmalı. Likör iyice berraklaşana kadar bir, iki hatta üç kez temiz bir tülbentle süzmek gerekebilir.

Görüldüğü üzere atla deve değil. Fakat başta da söylediğim gibi temel ilke: sabır, sabır, daha fazla sabır! Ama ilk yudum alınan zevk, beklenen tüm o 1.5 aya değiyor.

Lafı fazla uzatmadan, işte "Akdeniz Akşamları" adını verdiğim portakal, limon, tarçın ve zencefilli likörün  tarifi:

Malzemeler:
500 ml votka
2 portakal
2 limon
1 kabuk tarçın
1 parça kuru zencefil
1 bardak su
1 bardak toz şeker

Yapılışı:
Portakal ve limonların kabuklarını, içteki acımsı beyaz kısımları almamaya dikkat ederek soyun.
Kabukları, tarçını ve zencefili uygun boyutta bir cam kavanoza koyup, votkayı üzerlerine dökün. Ağzını sıkıca kapayın. Bir ay boyunca, güneş almayacak şekilde bir mutfak dolabında bekletin. Haftada bir kavanozu çalkalayın.
Süre sonunda kavanoz içeriğini süzün ve huniyle şişeye aktarın (katı malzemeleri çöpe atabilirsiniz; zira tüm aromaları votkaya geçtiğinden hiçbir işe yaramazlar).
Bu arada su ve şekerle basit bir şurup hazırlayın. Bunun için suyu ve şekeri orta-yüksek ateşte kaynatın. Kaynayınca altını kısıp 5 dakika bekleyin. Soğumaya bırakın.
Şurubu da şişeye ekleyin. Ağzını kapatıp tekrar dolaba saklayın.
On gün sonra sabrınızın semeresini görmeye hazırsınız. Bir likör kadehi çıkarın, şişenin kapağını açınca burnunuza dolan kokuyla kendinizden geçip bunu ben mi yaptım diye şaşırın, kendinizi tebrik edin, ve kutlamak için kadehi kafanıza dikin.

Şerefe!

Daha ayrıntılı bilgiler ve onlarca şahane tarif için, A. J. Rathbun'un "Luscious Liqueurs" kitabına göz atabilirsiniz.

8 yorum:

  1. işte o kadar tarif okuduktan sonra aklıma yatan tarif sizinki oldu. çünkü içinde aromada olsun istiyorum votamı alıp yapacağım hemen. bu hafta sonu kahve likörümü açtım ancak birkez daha süzmem gerekiyor. lezzeti çok güzel oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Öncelikle bu geç yanıt için kusura bakmayın; bu aralar hayatım biraz karışıktı :)
      Tarifi beğenmenize çok sevindim. Likörü tadan herkes çok memnun kaldı. Eminim sizin kahve likörünüz de çok lezzetli olmuştur!

      Sil
  2. Aynen katılıyorum, diğer bütün tarifler yorucu ve maşallah öksüz doyuran gibi bol miktarlardaydı. Sade ve birazcık minimal olmak zor olmadığı sizin tarifinizde var. tarif için teşekkürler. bu gece yaptım iyi olacağından eminim.

    YanıtlaSil
  3. portakal in kendini koymadiniz mi

    YanıtlaSil
  4. Votka yerine etil alkol oran ne olmalı.

    YanıtlaSil
  5. Eğer saf alkolünüz varsa 220 ml Alkol, 280 ml su olacak şekilde 500 ml'i tamamlayabilirsiniz. (yumuşak içimli seviyorsanız 200/300 de olur, ya da sert seviyorsanız 250/250 oranını kullanabilirsiniz)

    YanıtlaSil
  6. Alkolle aram iyi değil ama alkole iyi güzelleme yaparım...iyi fikir.

    YanıtlaSil
  7. iyi günler;
    220 alkol ve 280 su olduğunda nekadar şeker kullanılıyor ve istenılen aroma ne zaman katılıyor.
    saygılarımla.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...