4 Mayıs 2011

MAKSİ ETEK


Her ne kadar, fotoğrafta rengarenk tişörtümü göstermeye çalışıyormuşum gibi gözükse de, aslında, bu yazın favori parçalarımdan biri olacağı anlaşılan rahat, tiril tiril, dikmesi ve giymesi kolay maksi eteğimi görüntülemeye çalışıyordum (modellik yapma işine hala alışamadım; bu da tam kendime çeki düzen vermeye çalışırken ki halim).

Dikmesi kolay dedim ya, ben bile bir tek gün içinde bitirmeyi becerebildiysem, hakikaten abartmıyorum demektir! Benim kumaşım siyah ve kendinden dokuluydu (adını bilen var mı, bu konuda tamamen cahilim). Bu haliyle eni yaklaşık 1 metreydi fakat düz olarak ütülense herhalde 1.5 m civarında olurdu. 

Nasıl yaptığıma gelirsek:

Öncelikle eteği genellikle birlikte kullanmayı düşündüğüm sandaletleri giyerek, eteğin belimde ve ayak  seviyesinde durmasını istediğim yerler arasındaki uzunluğu ölçtüm ki, 96 cm çıktı. Buna altta baskı için 10 cm, üstte içinden lastik geçirmek için 4 cm ekleyerek, kumaşın tüm genişliğinden iki adet parça kestim (100x110). 


Sonra her iki parçayı kumaşın düzü (benimki için pek farklı değildi ama desenli vb kumaşlarda dikkat edilmeli) içte kalacak şekilde yan kenarlarından birbirine iğneleyip teyelleyerek makine dikişi yapmadan önce sabit durmalarını sağladım. Ve yan dikişleri makinede çektim.


Beli için fermuar vs koyup işi zorlaştırmak istemediğim (ve çoğunlukla bol tişörtlerle giyerim diye planladığım) için, basitçe lastik geçiririm diye düşündüm. Tüm bel çevresini 2 cm kalınlığında içe katladım (iki kez tabii) ve iğneledim (kumaş dokulu olduğundan, düzgün durması için her zamankinden daha sık iğne kullanmak zorunda kaldım).


Bel dikişini de çektikten sonra, yan dikişlerden birinin yanından küçük bir delik açıp, kenarlarını ilik gibi diktim. Sonra da bir çengelli iğneye lastik geçirdim (uzunluğunu lastiği belinize gererek bulabilirsiniz) ve kanalın içinden yürüterek aynı delikten çıkardıktan sonra düğüm attım.


Etek baskısı için 10 cm genişliğinde içe kıvırıp iğneledim ve düzgün durması için ütüledim. 


Aslında makineyle dikecektim fakat el dikişi yaparsam daha düzgün olacağı gibi çılgın bir fikir geldi aklıma. Ve 2 m (=200 cm=oldukça uzun ve bayıcı bir zaman) boyunca bir aşağı bir yukarı iğnemi batırarak etek ucunu tamamladım. Düzgün oldu mu, oldu; bir daha yapar mıyım, şüpheliyim!


Kumaştan kalan 15 cm'lik (100 cm eninde) parçayı, uzun kenarlarını birbirine dikerek kuşak haline getirdim. Böylece zayıflayıp, dar tişörtlerle giymeye başlayınca beldeki lastik çok rahatsız edici olmayacak.

Etek üstümde kuşak elimde dolanırken aklıma "çılgın bir proje" daha geldi ve neden olmasın deyip hemen uygulamaya koydum. 


Hem maksi etek, hem straples midi elbise. Bir çift topuklu ayakkabı, bir taşlı kolye, oldu mu şık bir gece elbisesi!  Bir taşla iki kuş diye buna derim ben!

5 yorum:

  1. harika olmuş,güle güle kullan

    YanıtlaSil
  2. çoook teşekkür ederim. senin gibi bir ustanın beğenmesi nasıl mutlu etti anlatamam :-)

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler Sema'cım. Nasılsın, neler yapıyorsun? Paylaşımlarını özledik...

    YanıtlaSil
  4. kim demiş ? Merhaba sitenizi beğendik. ankara tel örgü adlı kişinin internet sitesini de ziyaret edebilirsiniz.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...