Bizim evde hiçbir şey atılmaz. Bu, kardeşlerim tarafından tabakta bırakılmış bir kaşıkçık yemek de olabilir (hemen küçük bir tabağa konulup üstü örtülerek buzdolabına kaldırılır); sabah demlenip bitmemiş çay da olabilir (öğleden sonra mutlaka ısıtılıp içilir); et piştiyse yağlı kısımları ve kemikleri de olabilir (sokaktaki sahipsiz hayvanlar ne güne duruyor); veya ne yapacağınızı bilemediğiniz sebze parçaları da olabilir.
İşte ıspanak sapları bu sonuncuya güzel bir örnektir. Tarifin annemin icadı olduğunu sanmıyorum fakat bizim evden başka hiçbir yerde karşılaşmadığım için gönül rahatlığıyla annemin tarifi diyebilirim (yine annemin şahane mercimek köftesi tarifini daha önce vermiştim).
Malzemesi az, yapımı kolay (ıspanağı temizleme ve yıkama aşamalarını geçtiğinizi farz ediyorum), hafiften çakma işkembe tadında ama kesinlikle müthiş lezzetli ve hafif bir çorba.
Malzemeler:
- 2 kaşık sıvı yağ (ayçiçek veya zeytinyağı olabilir)
- 1 orta boy soğan (yemeklik doğranmış)
- 1 kg ıspanağın kökleri kesildikten sonra kalan sapları (yıkanmış ve 1-2 cm uzunlukta kesilmiş)
- 1 lt sıcak su
- 1 çorba kaşığı un
- Tuz, karabiber
- Ağız tadına göre dövülmüş sarımsak ve sirke (ben kase başına 1 diş sarımsak ve 1 çorba kaşığı sirke kullanıyorum)
- Üzeri için yağda kavrulmuş kırmızı biber (mide problemimiz nedeniyle biz kullanamıyoruz ne yazık ki)
Yapılışı:
Yağı hafifçe kızdırıp soğanı kavurun. Ispanak saplarını ekleyip soğanla biraz çevirin. Saplar yumuşayıp suyunu çekerken sıcak suyu ekleyin. Su kaynayınca, önce bir kasede ılık suyla açtığınız una çorbadan bir kepçe ekleyip karıştırın, sonra tencereye ekleyip kıvamını koyulaştırın. Tadarak tuz ve karabiberini ekleyin. Üzerine kırmızı biber sosunu ekleyip, masada, dövülmüş/rendelenmiş sarımsak ve sirke ile birlikte servis yapın.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder