Mercimek köftesi konusunda mütevazı olamayacağım. Yanlış anlaşılmasın; kendi adıma değil, tamamen annemin adına. Çünkü en güzel mercimek köftesini benim annem yapar. Üstelik sırf ben değil, köftelerinin tadına bir kez bakan herkes aynı şeyi söyler.
Sevgilim de bunlardan biridir. Gerçi hakkını vermeliyim; onun sevmediği/yemediği şey yok sanırım. Yine de yıllardan beri annemleri her ziyaretimden dönüşte, mercimek köftesi diye sayıklamasına karşın, geçtiğimiz hafta sonuna kadar tarifini almayı akıl edememiştim. Halbuki malzemeler de yapılışı da oldukça basitmiş. Şöyle ki:
Malzemeler (~50 adet köfte için):
Yapılışı:
Mercimeği, üzerine 2 parmak çıkacak kadar suyla orta boy bir tencereye koyup, orta ateşte haşlayın. Kaynayınca yavaşa alıp, suyu çekmeye yakın bulguru içine atıp karıştırın. Kısa bir süre daha ateşte kaldıktan sonra altını kapatıp, bulgurun kalan suyu çekmesini bekleyin.
Bu arada bir tavada zeytinyağını kızdırıp rendelenmiş/küçük doğranmış soğanı kavurun. Salçayı ekleyin, kokusu "çıkınca (annem böyle tarif etti, ne demek istediğini yaparken anlarsınız zaten)" tuz, karabiber, kimyon (ve pul biberi) ekleyin.
Mercimek-bulgur karışımının ılındığından emin olduktan sonra, iki karışımı büyük bir kap içinde birleştirin, limon suyu ile küçük kıyılmış maydanozu da ekleyip (taze soğanın yeşil kısımlarından da ekleyebilirsiniz) normal köfte yapar gibi iyice yoğurun ve şekil verin.
- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 orta boy kuru soğan ya da 1 demet taze soğan
- 1/2 demet maydanoz
- 4 yemek kaşığı domates salçası
- 1 orta boy limonun suyu
- Tuz, karabiber, kimyon
- İstenirse kırmızı pul biber
Yapılışı:
Mercimeği, üzerine 2 parmak çıkacak kadar suyla orta boy bir tencereye koyup, orta ateşte haşlayın. Kaynayınca yavaşa alıp, suyu çekmeye yakın bulguru içine atıp karıştırın. Kısa bir süre daha ateşte kaldıktan sonra altını kapatıp, bulgurun kalan suyu çekmesini bekleyin.
Bu arada bir tavada zeytinyağını kızdırıp rendelenmiş/küçük doğranmış soğanı kavurun. Salçayı ekleyin, kokusu "çıkınca (annem böyle tarif etti, ne demek istediğini yaparken anlarsınız zaten)" tuz, karabiber, kimyon (ve pul biberi) ekleyin.
Mercimek-bulgur karışımının ılındığından emin olduktan sonra, iki karışımı büyük bir kap içinde birleştirin, limon suyu ile küçük kıyılmış maydanozu da ekleyip (taze soğanın yeşil kısımlarından da ekleyebilirsiniz) normal köfte yapar gibi iyice yoğurun ve şekil verin.
Son olarak -bizim gibi sadece iki kişiyseniz- ne demeye yarım ölçü yapmadım diye önünüzde duran köftelere uzun uzuuun bakın :-)
Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder