3 Şubat 2014

ÖRGÜ ATKI & BERE TAKIMI

Nedense örgü, dikişten çok daha kolay geliyor bana. Büyük ihtimalle şimdiye kadar sadece atkı, bere vb çok çok basit aksesuarlar ördüğüm için. Dikişte ise, kendimi sinir edeceğimi bile bile, bilgimin/deneyimimin ötesinde parçalar seçiyorum genellikle!

Her neyse, bugün paylaşacağım atkı ve bere de, yine çok çok basit; ve düzenli örülürse birkaç günde tamamlanabilecek cinsten. Aslında internette çok şık modeller var fakat nedense bir türlü cesaretimi toplayıp bunlara el atamıyorum. 

Örgü konusunda daha deneyimli olanlarınızın, eğer henüz tanışmadıysanız, Ravelry sitesine bir göz atmasını tavsiye ederim. Ücretli ve ücretsiz, detaylı arama yapılabilecek binlerce model var. Ben şimdilik iç geçirmekle yetiniyorum. Ama miniğe bir şeyler öreceğim zaman gelince (yaz sonu gibi), bir hamle yapacağım sanırım :)

Uzun sözün kısası, işte benim mütevazı atkım ve berem! Basit bir model seçmemin bir nedeni de, aniden soğuyan havalar karşısında, hasta olmamak için, kendime acil bir kalkan yaratma endişesiydi tabii. Malumunuz binbir çeşit grip virüsü etrafı sarmış durumda; ne kadar korunsak, ne kadar sarınsak iyidir!


Kullandığım yün kendinden hafif bir parlaklığı olan (sim vs değil ama özellikle ördükten sonra inanılmaz canlı durdu, açıklamak zor biraz), Kartopu'nun Zambak isimli serisinden K1002 kodlu, orta koyulukta bir gri. %100 akrilik olmasına rağmen yumuşacık; ve kalın olduğu için çok kolay ve hızlı örülüyor. Şiş olarak 7-8 numara öneriliyor; bende 8 numara olduğu için onları kullandım. Dört yumak almıştım ama birine gerek kalmadı bile!

Bu arada, yünü Hobi Sitesi isimli, daha önce hiç duymadığım bir siteden, biraz da çekinerek sipariş ettim. Fakat endişeye hiç mahal yokmuş. Zira siparişi verdiğim gün arayıp adresimi teyit edip; akşama kargoya teslim ederek, ertesi gün yünlerimin elimde olmasını sağladılar. İnternette yün satın alınabilecek fazla yer olmadığını fark ettiğimden, kendilerini gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim.

Bir de Yün Cenneti isimli bir siteye rastladım. İnanılmaz çeşitli ve kaliteli yünler var ama sadece paket olarak -yani paketine göre 6'lı ya da 8'li- alabiliyorsunuz. Daha büyük bir projeye baş koyarsam, kesin buradan da alışveriş yapacağım!

Nasıl yaptığıma gelirsem:

- Atkı için 41 ilmek attım ve istediğim uzunluğa gelene kadar, hem önde hem de arkada, bir düz-bir ters lastik ördüm (tek sayıda ilmek olduğu için her iki yönde de düzle başlanıyor). Sonunda da, iki ilmeği bir örerek kapattım. Ben biraz fazla üşüyen cinsten olduğum için, atkılarımı birkaç kez dolamayı seviyorum. Bu nedenle de 2 m uzunlukta yaptım.

Bu uzunlukta olunca, bir kez dolayınca normal atkı gibi; iki kez dolayıp bir aksesuarla sabitleyince ise boyunluk gibi kullanabileceğimi fark edince çok sevindim. Seneler önce yaptığım bir keçe broşla da gayet güzel durdu!


- Bere içinse şuradaki modelden yola çıktım; fakat misinalı şişim olmadığı için biraz değiştirmek zorunda kaldım. Öncelikle 60 ilmek attım ve ilk 5 sırada 3 düz-3 ters lastik ördüm. Sonra, en alttan 15 cm yüksekliğe kadar 1 düz-1 ters lastik örmeye devam ettim (çift sayıda ilmek olduğu için, önde düzle, arkada tersle başlanması gerekiyor; aksi halde pirinç örgünüz olur).

Buradan sonra, ilmekleri azaltmaya başladım. Azaltırken iki ilmeği bir örmek gerekiyor. Azaltma yaparken sırasına bakmadan hep düz ördüm. Ama tabii, misinalı şişle gayet düzenli olan azaltma işi, düz şişle pek de öyle olamadı ne yazık ki!

Benim acelem olduğu için misinalı şiş almakla vakit kaybetmek istemedim. Ne büyük hata! Kesinlikle bir adet edinip, öyle başlamanızı tavsiye ediyorum. Azaltmaya başladıktan sonra kaç kez söküp yeniden ördüğümü hatırlamıyorum bile! Misinalı şişle, modelin birebir aynısını kullanabilirsiniz.

Fakat sizin de benim gibi aceleniz varsa, azaltmayı şöyle yaptım (umarım anlaşılıyordur):

1. sırada (ön), ilk iki ilmeği bir örüp teke düşürdüm. Sonra 7 ilmek örüp, 8. ve 9. ilmekleri yine bir ördüm. Sonra 5 kez 6 ilmek örüp 7. ve 8. ilmekleri bir ördüm. Son grupta yeniden 7 ilmek örüp son kalan iki ilmeği bir ördüm. > 52 ilmek kaldı

2., 4., 6., 8. ve 10. sıralarda (yani arka tarafta) azaltma yapmayıp, ilmeğin gelişine göre düz veya ters ördüm. Önde azaltma yaptığımız için düzenli biçimde 1 düz-1 ters gitmeyebiliyor.

3. sırada (ön),  ilk iki ilmeği bir örüp teke düşürdüm. Sonra 6 ilmek örüp, 7. ve 8. ilmekleri yine bir ördüm. Sonra 5 kez 5 ilmek örüp 6. ve 7. ilmekleri bir ördüm. Son grupta yeniden 6 ilmek örüp son kalan iki ilmeği bir ördüm.  > 44 ilmek kaldı

5. sırada (ön),  ilk iki ilmeği bir örüp teke düşürdüm. Sonra sıra sonuna kadar 4 ilmek örüp, 5. ve 6. ilmekleri bir ördüm. > 36 ilmek kaldı

7. sırada (ön),  ilk iki ilmeği bir örüp teke düşürdüm. Sonra sıra sonuna kadar 3 ilmek örüp, 4. ve 5. ilmekleri bir ördüm. Ama sıra sonunda 3 yerine 2 ilmek kaldığı için, çaresiz bunları örüp, son iki ilmeği yine bir ördüm. > 28 ilmek kaldı

9. sırada (ön),  ilk iki ilmeği bir örüp teke düşürdüm. Sonra 3 ilmek örüp, 4. ve 5. ilmekleri yine bir ördüm. Sonra 4 kez 2 ilmek örüp 3. ve 4. ilmekleri bir ördüm. Son grupta yeniden 3 ilmek örüp son kalan iki ilmeği bir ördüm.  > 21 ilmek kaldı

11. sırada (ön),  ilk iki ilmeği bir örüp teke düşürdüm. Sonra 2 ilmek örüp, 3. ve 4. ilmekleri yine bir ördüm. Sıra sonuna kadar ise 1 ilmek örüp, 2. ve 3. ilmekleri bir ördüm. > 14 ilmek kaldı

Örme işini, terler dökerek burada tamamladım. Yünü yaklaşık 50 cm uzunlukta bir kuyruk kalacak şekilde kestim ve bir yün iğnesine geçirdim. Kuyruğu kalan ilmeklerin içinden geçirip, berenin içi olacak tarafta sıkı birkaç düğüm attım. Sonra da, buradan aşağı doğru, berenin iki yanını birbirine diktim ve en alttaki başlangıç kuyruğuyla düğümleyip, yine içeride kalacak şekilde kuyruğu örgüye yedirdim.

Çok fazla ümidim olmamasına rağmen, bereyi takınca hiç de fena durmadığını gördüm. Bu sırada bir sevinç (ya da zafer) çığlığı attığımı itiraf edebilirim sanırım!


Önceden de yazdığım gibi, misinalı şiş alıp öyle başlamadığıma lanet ettim sonunda! O yüzden de, bere biter bitmez hemen internete girip misinalı şiş araştırmaya başladım. Sonunda da Ebay'dan iki adet set sipariş ettim. Biri 40 cm uzunlukta, diğeri 80 cm uzunlukta misinalı; ve her ikisinde de 18'er farklı şiş numarası var. Henüz elime ulaşmadılar, geldiklerinde değerlendirme yaparım mutlaka!

10 yorum:

  1. Ellerine sağlık çok güzel olmuş canım ;) Havalar inanılmaz soğukken evde örgü örme keyfi de bambaşka değil mi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğine çok sevindim. Bu soğuklarda yumuşacık ve sıcacık yünlerle haşır neşir olmak gerçekten paha biçilemez!

      Sil
    2. Bloğum da yılbaşından bu yana her ay örgü çekilişi yapıyırum, bu iki aydır bere hediye ettim izleyicilerime :) Onun dışında diğer bloğuma da almak isteyenler olur diye örüp ekliyorum :) Aslında laylalayshop u farklı konseptte açmıştım ama henüz gelişimedi :) Belki bakmak istersin, sevgiler.
      http://endlessharing.blogspot.com.tr/
      http://laylalayshop.blogspot.com.tr/p/sapka-bere.html

      Sil
    3. O kadar şanssızım ki, hayatımda havadan hiçbir şey kazanmadığım için, çekilişlere de hiç katılmıyorum açıkçası. Ama yaptıkların şahane! Benimkiler, senin berelerin yanında, ilkokul öğrencisi elişi projesi gibi duruyor :)

      Sil
    4. Öyle deyip evrene olumsuz enerji gönderme :) demek ki hiçbir zaman gerçekten istemedin :) tamam o zaman şubat ayı çekilişine seni kesinlikle bekliyorum, umut insanın yüreğinden hiç bir zaman eksik etmemesi gereken bir duygu ;) çekilişi henüz duyurmadım, seni haberdar ederim, görüşmek üzere.

      Sil
    5. Haa bu arada kendine de haksızlık etme bu konuda yeteneğin ortada :)

      Sil
  2. Örgü örmek meditasyon gibi.. ben uzzuun zamandır örmedim yıllar önce atkı örmüştüm annemin başlaması ve bitirmesiyle :) pek becerikli değilim sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle. Üstelik dikiş gibi de değil. Yani tüm dikkatini vermek zorunda olmuyorsun. Bir yandan tv seyredip ya da sohbet edip, bir yandan da örgüne devam edebiliyorsun. Tabii benim gibi çok çok basit modeller üzerinde çalışıyorsan :)
      Bence aklında varsa yeniden bir dene. Hakikaten de çok büyük bir maharet gerektirmiyor. Nereden mi biliyorum? Tabii ki kendimden :)

      Sil
  3. İyi günler birşey sorabilir miyim🤔

    YanıtlaSil
  4. Kaç numara şişle ordünüz şapkayı

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...