29 Haziran 2013

GÜLE GÜLE GOOGLE READER!

1 Temmuz itibariyle Google Reader'in kapanacağını sağır sultan bile duymuştur artık sanırım. Bu vesileyle çeşitli alternatifler arama çabam sonucunda, Google Reader'a en yakın görünümde olan The Old Reader'a geçmeye karar verdim ben. 

Mevcut Google hesabımı kullanarak kolayca bağlandım ve halihazırda takip etmekte olduğum blogları aktararak The Old Reader'a şıp diye geçiverdim. 

Aktarma işlemini ise şöyle yaptım:

1. Öncelikle Google Reader hesabıma girip, sağdaki çiçek (?!) simgeli "Ayarlar" menüsünden "Reader Ayarları"nı seçtim.


2. Açılan sayfada "İçe Aktar / Dışa Aktar" sekmesini seçip, sayfanın en altındaki "Download your data through Takeout" başlığını tıkladım.


3. Yeni açılan sayfada, halihazırda geçerli olan "Ürün seçin" sekmesinde, "Reader"ın seçili olduğundan emin olduktan sonra "ARŞİV OLUŞTUR" başlığına tıkladım.


4. Ve tüm Reader bilgilerimi içeren "takeout.zip" uzantılı dosyayı bilgisayarıma indirdikten sonra Google Reader'daki işlemlerim bitmiş oldu (bu aşamada bir kez daha şifrem soruldu).


5. The Old Reader'a geçmeden önce son olarak, indirdiğim zip dosyasını açtım ve klasörün içindeki "subscriptions.xml" dosyasını geçici olarak masaüstüne kopyaladım ("Karşıdan Yüklenenler" klasörünü bulmak işkence gibi geliyor bana!).

Gelelim The Old Reader'a. Ana sayfasına gittiğimde üç farklı giriş imkanı olduğunu gördüm. Benim "Facebook" hesabım ile blogları izlemek için kullandığım hesap farklı olduğu için bu seçeneği seçmedim. En altta Log in /  "Register" seçeneği de vardı ve muhtemelen sıfırdan yeni bir hesap oluşturmaya yarıyordu.



6. Ama ben mevcut hesabımı kullanmaya devam etmek istediğim için Google başlığına tıkladım. Hesabımı direkt olarak algıladı ve iki işlem için izin istedi. Onayı verince de yepyeni ama eskisine de çok benzeyen izleme sayfam açılmış oldu.

7. Artık sadece takip ettiğim blogları aktarma işlemi kalmıştı. Sağ üstteki "İçe Aktar" sekmesini ve sonra da açılan sayfada "Dosya Seç" başlığını tıkladım. Masaüstüne kopyaladığım "subscriptions.xml" dosyasını seçtim,  "İçe Aktar" başlığını tıkladım.


Ve Voila! izlediğim bütün bloglar ekranıma düşüverdi. Aktarma işleminin süresi takip ettiğiniz blog sayısına ve henüz okumamış olduğunuz yayın sayısına göre biraz farklılık gösterebilir. Ama 5 dakikadan fazla da süreceğini zannetmiyorum açıkçası.


Ben The Old Reader'ı Google Reader'a çok benzer olması nedeniyle seçtim dediğim gibi. Tabii bir de daha revaçta olan Bloglovin' var. Ama incelediğim kadarıyla burada altbaşlık açma şansı şimdilik yok. Yani izlenen bloglar yeme-içme, moda, gezi, fotoğraf vb başlıklar altında toplanmıyor. Bu da benim gibi bir kontrol-manyağı için pek kabul edilebilir değil! Ama tabii ki herkesin zevki, tercihi farklı!

Eğer blogumu Bloglovin'de takip etmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Tabii bu kadar uzun aralıklarla güncellenen bir blog'u halen takip etmek istiyorsanız :).

4 yorum:

  1. Merhaba,
    Ben de haber ilk duyulduğunda senin gibi araştırma yaptım ve Feedly'e karar verdim. Google Reader'e benziyor bu da. O yüzden çok fazla yabancılık çekmedim. Yalnız çok kullandığım bir özellik olan "kelime arama" bunda yok. Yani içinde x kelimesi geçen tüm postları sıralayamıyorum. Senin bahsettiğin programda bu var mı???

    Kategori yapılamamasından müzdarip olduğunu dile getirmişsin. Feedly'de o özellik var. Denemek istersen diye söyleyeyim dedim.

    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nerwen,
      Feedly'i ben de incelemiştim. Sanırım internetten direkt okunamadığı için tercih etmemiştim. Bilgisayara program şeklinde kurmak gerekiyordu diye kalmış aklımda. Yanlış hatırlıyor da olabilirim tabii.
      Soruna gelince.. Benim pek kullandığım bir özellik değil, o yüzden dikkat etmemiştim. Fakat son eklediğim ekran görüntüsüne bakarsan, The Old Reader logo ve yazısının hemen sağında "Arama" kutusunu görebilirsin.
      "Bütün Öğeler"i seçip, "Bütün İletileri Göster"i tıklarsan, listende mevcut tüm yayınlarda arama yapabiliyor.
      Sevgiler...

      Sil
    2. O zaman ben bunu da bir deneyeyim teşekkürler :)

      Feedly'yi androidlerde kurmak gerekiyormuş ben de kullanmaya başladıktan sonra fark etmiştim. Pc'de Google Reader'daki gibi direkt internetten okunuyor.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...