29 Şubat 2012

THE COLETTE SEWING HANDBOOK /
SARAI MITNICK

Amazon'dan Kasım sonunda sipariş verdiğim kitaplarıma yakın zamanda ulaşabildiğimden bahsetmiştim. Aslında hiç ümidim kalmamıştı. Zira Türkiye'ye gelen ürünlerin önce DHL ile Almanya'ya, oradan da PTT kanalıyla bize ulaştığını öğrenince, DHL'e bir ay önce mesaj atmış ve ne yazık ki cevapsız bırakılmıştım. 

Fakat son bir ümitle Amazon'a durumu anlatıp, "bir de postanenize danışın bakalım, olmazsa bir hal çaresini düşünürüz" mealindeki yanıtını alınca iki adım ötemizdeki postaneye gittim ve kitaplarıma kavuştum. Diyeceğim o ki, gelmeyen bir postanız olursa gidip bir ilgili dağıtım merkezine sorun. Bir köşede, melül melül sizi bekliyor olabilir :)

Colette Sewing Handbook (ve "Pastille" elbise)

İlk kitap çok keyifli ve eğitici bir blogu da olan Sarai Mitnick'in "The Colette Sewing Handbook" isimli ve "Yeni Başlayanlar için İlham Verici Stiller ve Klasik Teknikler" altbaşlıklı kitabı. 

Kitap 7 bölümden oluşuyor:

İlk bölümde dikişte kullanılan çeşitli aletler ve malzemeler tanıtılarak temel dikiş teknikleri fotoğraflarla gösterilmiş. İkinci bölümde ise kendi zevklerimize ve kıvrımlarımıza uygun olarak gardırobumuzu oluşturmaya çalışırken nelere dikkat edilmesi gerektiği anlatılmış. Mesela yanımızda bir eskiz defteri taşıyarak aklımıza gelen şeyleri kabaca da olsa çizmek, listeler oluşturmak ve en önemlisi ise kendimizi ve bedenimizi tanıyarak neyin içinde iyi hissedeceğimizi bilmek gibi.

Üçüncü bölüm kumaşın hazırlanması, patrondaki işaretlerin anlamı, patronun kumaşa aktarımı ve kumaşın kesimi gibi önemli bilgileri içeriyor. Bölüm sonunda bir de etek modeli verilerek, tüm yapım aşamaları ayrıntılı olarak anlatılmış ("Meringue").

"Taffy" bluz ve "Meringue" etek

Dördüncü bölüm kıyafetlerin üstümüze düzgün biçimde oturmasını sağlamak için yapılması gerekenler konusunu kapsıyor: yani düzgün ölçü alımı, pensler, büzgüler ve benim hiç mi hiç hoşlanmadığım müslin yapımı! Tabii bir de patronun kendi ölçülerinize göre nasıl değiştirileceğini. Galiba benim için en yararlı bölüm de bu. Yine bu bölüm sonunda da üste oturan bir elbise modeli verilmiş ("Pastille" ~ kapakta yer alan).

Beşinci bölümde kumaşlar ham madde, dokuma ve desenlerine göre anlatılmış; ayrıca bunlarla kullanılması gereken iğne çeşitlerinden bahsedilmiş. Bu bölümün sonunda üst bedeni astarlı bir elbise modeli var ("Truffle"). Altıncı bölümde ise dikiş temizleme teknikleri ve astarlar kısaca anlatılmış ve bu kez şifon bir bluz modeli verilmiş ("Taffy").

"Truffle" elbise

Yedinci ve son bölümde de benzer konulardaki kitaplar ve internet siteleri sıralandıktan sonra, bir elbisenin daha patronu verilerek yapımı anlatılmış ("Licorice"). İçlerinde beni en cezbetmeyen bu elbise oldu ama belki biraz farklılaştırarak kullanmayı deneyebilirim.

"Licorice" elbise

Doğruyu söylemek gerekirse, ben bu kitabı teknik öğrenmekten ziyade, içinde verilen 5 adet patron yüzünden almak istedim. Çünkü çeşitli bloglarda sürekli karşıma çıkan bu etek, bluz ve 3 farklı elbiseyi (özellikle "Pastille"i) çok beğeniyordum.

İlk olarak eteği denedim ve sonraki yazımda detaylı olarak anlatacağım; ama gayet sempatik olduğunu söylemeden geçmeyeyim. Dikişi de -alt kısmındaki dalga detayı haricinde- oldukça kolaydı. En önemlisi ise, dikiş paylarının patronda halihazırda işlenmiş olmasıydı. Bu, benim gibi dikiş paylarını cetvelle işaretlemek için uzuuun zaman harcayan biri için işi oldukça hızlandırdı tabii. Keşke Burda patronları da dikiş paylı olsa diye iç çekerken buldum kendimi!

Sonuç olarak kitabı, temel dikiş tekniklerini* öğrenmekten ziyade, içindeki patronları beğenip dikmek isteyenlere öneririm. Patronların tümü 0-18 arası bedenler için (bize göre 34-48) verilmiş; yani eşe-dosta-konuya-komşuya-herkese dikebilirsiniz.

Kararsız kaldıysanız ve "keşke kitabı satın almadan önce Colette patronlarını deneme imkanım olsaydı" diyorsanız, "Sorbetto" bluzun patronunu ve anlatımını şuradan ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Ben bilgisayar çıktılarını dün aldım ve vakit bulur bulmaz dikmeye başlayacağım.

*Teknik öğrenmek için, Singer'in Dikiş Teknikleri kitabı çok daha ayrıntılı. Türkçe olması ise ayrıca avantajlı.

2 yorum:

  1. Merhaba canim
    inanamiyorum o kadar uzun bekledigine. Amazon siparislerim 2-5 gün arasi elimde oluyor, tabii ben Almanya da kaliyorum. Fakat TR ye yolladigim tüm posta ve paketlerin kaderi ne yazik ki ayni oluyor, istisna Sariyer,Ortaköy nedense oraya gönderdiklerim 6-7günü gecmiyor. :( Neyse sonunda kavusmussun. Bende bu kitabi almayi düsünüyorum,fakat senden gelicek kitapla ilgili gelismeleri takip edecegim önce. Birde 5 patronun resimlerini ekleyebilirmisin,ve belki kitabin iceriginden 1-2resim.Cok sevinirim. Calismalarini merakla bekliyorum.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya, sorma! İyiden iyiye ümidi kesmiştim ama ulaştım sonunda :)
      Kitaptan sayfa görünümlerine Amazon'dan ulaşabilirsin. Patronların resimleri ise Colette Pattern Shop sayfasında var. Patronların kendisini soruyorsan, Burda patronlarından çok çok ince bir kağıda basılmışlar. Açıp, üstünden geçmeye çalışırken yırtacağım diye ödüm patladı.
      Diktiğim eteği de resmini çekebilirsem yayınlayacağım. Hava o kadar kapalı ki, evde aydınlık bir köşe bulup da düzgün fotoğraf çekmek imkansız :(

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...