27 Aralık 2011

VE TANRI GRİ'Yİ YARATTI

İlk defa duyan birçok kişi ufak bir şaşkınlık yaşasa da, benim favori rengim ne kırmızı, ne mavi, ne pembe, ne de yeşil; fakat gridir. Evet, doğru okudunuz! Çoğu kişinin söylediği "gri de renk mi canım?" cümlesini aklınızdan geçirdiğinizi duyar gibiyim. Ne yapayım; kendime en çok yakıştırdığım, mağazalarda elimin en çok gittiği, bu tanımsız fakat beyazla siyah arasında binbir tonu olan renktir!
.

Hal böyle olunca, geçenlerde Cuma Pazarı'nda denk geldiğim açık-koyu gri ince çizgili yün-jarseye, hele bir de KOCA bir parçasının 1 lira (yanlış okumadınız; yazıyla BİR tl) olduğunu görünce, örme kumaşlarla ilgili tüm korkularımı bir kenara bırakıp resmen saldırdım.

Model olarak Burda'nın 2011 Mart sayısından 130B'yi temel aldım; fakat bazı küçük değişiklikler yapmayı da ihmal etmedim (kafama göre yaptığım bu oynamalar bir gün elimde patlayacak ama bakalım ne zaman!). Öncelikle yakalı bir model istemediğim için yuvarlak yakaya dönüştürdüm. Ancak böyle olunca da fazlasıyla geceliğe benzedi; bunun için de ön kısmına sahte bir pat ekledim.
.

Kolların ve elbisenin boyunu da kısaltmak zorunda kaldım; zira kolları olduğu gibi bıraksam bir şempanzeye rahatlıkla uyabilirdi. Etek ise neredeyse diz hizasında -yani benim en sevmediğim boydaydı (kısaysa dizin üstünde, uzunsa altında olmalı, öyle değil mi?). 

Dikişi çok kolay oldu diyebilmek isterdim fakat ne yazık ki doğru olmazdı! Normal dikiş makinesi, normal iğne ve normal dikiş ayağıyla örme kumaşları dikmek oldukça meşakkatli bir iş. Böyle bir üçlüyle kumaşın toplanması kaçınılmaz oluyor.

Sanırım en iyi sonucu overlok makinesi veriyor fakat çoğumuzun evinde yok :o( Bir diğer seçenek özel ayaklar (yürüyen ayak/yorganlama ayağı vb) kullanmak; ancak bunların hepsi ilave masraflar. En çok tavsiye edilen ise çift iğneyle zigzag dikiş yapmak. Ancak bunun bile oldukça uğraştırdığını söylemeliyim.
.
A: Poşetle iç dikiş ve B: Çift iğneyle baskı

Ben ne mi yaptım? İç dikişler için, suni deri dikişinden kopya çektim ve kumaşın üzerine ince şeritler halinde buzdolabı poşeti yerleştirdim. Tek iğneyle ve zigzag ayarıyla diktim. Kumaş çok daha rahat kaydı ve diktikten sonra da hemen yanından makasla kestim (A).

Baskılar için ise suni deri dikişindeki gibi patron kağıdı kullanarak, çift iğne ve düz dikiş ayarıyla diktim (B). Çift dikiş olduğu için kağıtları temizlemek biraz vakit aldı ama sonucun düzgün olması benim için yeterliydi.
.
Elbise: Ben diktim (Burda 03/2011 ~130B'den uyarlama)
Hırka: Zara
Kemer: Mudo
Çorap: Penti
Ayakkabı: Mudo
Fular: ?

Kış günü böyle dizaltı çoraplarla dışarı çıkabilecek bir insan değilim maalesef. Evde fotoğraf çekmeye çalışırken bile oldukça üşüyüp, gitgide üstüste giyinmeye başladığımı fark etmişsinizdir :o) Artık baharı bekleyip, elbisemi havalar biraz ısınınca giyeceğim.

Bu arada da overlok makinesi mi alsam yoksa farklı ayaklara yatırım mı yapsam diye düşünürüm artık. Siz ne dersiniz? Sadece hobi amaçlı dikiş diken biri için overlok makinesi gereksiz bir masraf mı?

17 yorum:

  1. Elbiseniz çok güzelolmuş ellerinize sağlık. Keşke ben de yapabilsem:(( İnsan kendi zevkine, bütçesine uygun bir şeyler bulamıyor her zaman.

    YanıtlaSil
  2. Canım,
    Harika olmuş. Pat vs. sen aştın kendini. Çok güzel. Ellerine sağlık. Griye bende bayılırım. Her renge uyuyor. Şu buzdolabı poşeti işini çok anlayamadım ama birgün böyle bir kumaş dikersem sana danışırım...

    YanıtlaSil
  3. bu yeteneği ticarete dökmek gerekir :D

    YanıtlaSil
  4. @sihirli süpürgeee: Beğendiğine sevindim. Emin ol, aklına koyarsan yapılamayacak bir şey değil. Evet, başlarda biraz yavaş olabilir, birkaç parça kumaşı heba edebilirsin. Ama inan bir süre sonra kolaylaştığını göreceksin!

    @suhuba: Bu nasıl bir gaz vermedir böyle, başım göğe değecek neredeyse :o) Buzdolabı poşeti de atla deve değil. Sen dikeceğin zaman haberdar et, daha detaylı anlatırım.

    @sema: Bakalım, yeni yılda birtakım planlarım var ama ne olur bilinmez. Yine de yüreklendirme için teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
  5. griyi bende severim.haksızlık etmeyelim ona:)))ayrıca elbiseniz çok şık olmuş sizede çok yakışmış.ellerinize sağlık.bloğunuzu bu gün keşfettim.çok beğendim başarılar diliyorum.sevgiler:)
    AYDA

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Ayda Hanım,
    Benim griye haksızlık etmem mümkün değil de, iş ki başkaları etmesin; kırmızıların, mavilerin yanında boynu bükük kalmasın :o)
    Elbiseyi beğendiğinize ve bana yakıştırdığınıza da çok sevindim. Bundan sonra da her zaman beklerim!
    Bir de, Didim'i sevemediğinize üzüldüm. Biz "mevsimlik" Didimliyiz. Yazın inanılmaz keşmekeş oluyor, katılıyorum. Fakat denizi, havası, koylarına diyecek yok.

    YanıtlaSil
  7. bence overlok şart valla. ben aldım aslında, neredeyse bir ay oluyor ama elimi süremedim daha. bir ara benim mahalledeki terziye götürüp ayarlarını yaptırmam ve kullanmayı öğrenmem lazım. kullanınca yazarım zaten. elbise çok şık bu arada, güle güle giy :)

    YanıtlaSil
  8. ayy şaka gibi koca kumaşı 1 TL'ye mi aldın!! hem de harika :) bi de ne güzel hemen dikip giymişsin :) dikiş yapabilen tüm bloggerlara söylediğim gibi dikiş dikebilen insanları çok kıskanıyorum,seni de kıskandım :)) çok güzel olmuş,ellerine sağlık :)ayrıca griyi ben de çok severim,dolabın içi tonla gri dolu,elim hala grilere gidiyor yeni bişey alırken :)
    sevgiler,

    www.fido-land.blogspot.com

    YanıtlaSil
  9. @Antigone: Aaa... Acilen bekliyorum o halde değerlendirmeni. Ne marka/model aldın?

    @FidoLand: Gerçekten de şaka gibi değil mi? Ben de resmen atladım zaten diğer kadınları yararaktan :) Kıskanmaya da hiç gerek yok aslında. Çoğumuz kendi kendimize öğreniyoruz dikmeyi. Sen de sebat edersen yapabileceğine eminim!

    YanıtlaSil
  10. Ne güzel olmuş elbiseniz, güzel günler de kullanın :)

    YanıtlaSil
  11. Ne kadar güzel şeyler dikiyorsunuz, hayran kaldım

    YanıtlaSil
  12. Teşekkürler tarchin! Yaptıklarım beğenilince öyle mutlu oluyorum ki :o)

    YanıtlaSil
  13. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  14. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  15. gri renk değil tondur aksesuarlarda renkler kullanıyorsun sanırım bilekliklerine bayıldım blogunu okumaya devam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Renk ya da ton, her halükarda kendisine bayılıyorum :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...