23 Eylül 2011

YEŞİLMİŞİK


Gereken şeyleri nasıl tedarik edebileceğimi bir türlü kestiremediğim için uzun zamandır sürüncemede kalmış olan "yeşillik tohumu ekim" işini sonunda halledebildim. Nereden bulurum, sevgilim benimle gelmezse eve nasıl taşırım diye endişelendiğim tüm ekipmanı, her zaman olduğu gibi internette bulunca sevinçten uçasım geldi.

Magic Plant, ismiyle müsemma (gerçi Türkçesini kullansalar daha bir severdim kendilerini ama neyse!), bitkilere, bitki bakımına ilişkin birçok şeyi uygun fiyata bulabileceğiniz bir site. Üstelik kargo ücretlerini de 6.5 TL'ye sabitlemişler. Yani astarı yüzünden pahalıya gelme gibi bir durum olmuyor.

Ben şimdilik torf, cocopeat (gerçi bu ikisi neredeyse aynı şey gibi gözüküyor ama ben anlayamamış da olabilirim tabii), perlit ve 45'lik ve 70'lik viyol aldım. Kargo da 3-4 gün içinde elime ulaştı.

Viyoller benim için çok büyük olduğundan iki parçaya ayırdım. 1 ölçü torf, 1 ölçü perlitle bir karışım hazırladım ve küçük viyolün içini doldurdum. Elimdeki 7 çeşit tohuma göre viyolü etiketleyerek (roka, nane, maydonoz, fesleğen, frenk soğanı, kekik, mercanköşk) tohumları yerleştirdim ve üstlerine biraz daha torf serptim. 

Sonra fısfısla suladım ve "çakma" sera etkisi yaratmak için büyük bir torbaya koyup evin güneş gören bir köşesine yerleştirdim. Biraz su, biraz güneş, bolca sevgiyle birkaç haftaya yeşilliklerimizin boy vereceğini umut ediyorum.

Peki eylemlerim bununla sınırlı mı kaldı? Tabii ki hayır! Hazır şahane torf ve perliti bulmuşum, evde saksı değişimi bekleyen tüm bitkileri elden geçirdim. Ve aylardır küçücük kaplarda bekleyen kaktüsleri geniş saksılara alarak İKEA'dan aldığımız toprak kaplara geçirdim (tanesi 1.95'ti, keşke daha çok alsaymışım diye hayıflanıyorum şimdi).


İKEA demişken, bu kez dayanamadım ve sevgilimin "bakması çok zormuş, hemen ölüyorlarmış" uyarılarına kulaklarımı tıkayarak şahane bir orkide aldım. Söyleyin lütfen, böyle bir güzelliğe dayanmak mümkün mü ama!


Üzerindeki etikette verilen sitenin sayfasında, orkide bakımının hiç de zor olmadığı ve birkaç şeye dikkat edildiği takdirde senelerce çiçek verecekleri yazıyordu. Her ihtimale karşın, orkidesi sağlıkla ışıldayanlar bilgilerini paylaşırsa sevinirim.

Bizim malikaneden yeşillik haberleri bu kadar. Sizin bitkilerle aranız nasıl, en son hangi bitki/çiçeği edindiniz? 

2 yorum:

  1. bir "bitki yetiştirme özürlü" olarak imrendim sana valla ;))

    YanıtlaSil
  2. Kendine haksızlık yapma bence. Bakımı en kolay olanlardan -mesela kaktüsler- başlarsan, bir süre sonra "özrünün" "yeteneğe" dönüştüğünü fark edersin eminim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...