16 Eylül 2011

KABAKLI LAZANYA

Bloguma yazacak ne vaktim ne de enerjim olsa da, yazmadığım zamanlarda kendimi daha da kötü hissettiğimi fark ettim.O yüzden de ufak ufak dönüş yolunu yapmaya çalışıyorum kendimce.

Hafta içinde korka korka denediğim kabaklı lazanya, tahminlerimin ötesinde bir lezzette olunca paylaşayım istedim. Korkumun sebebi lazanya yapraklarının bir-iki aydır buzdolabında duruyor olmalarından dolayı pişmeyip, yerken takır tukur ağzımıza gelecekleriydi. Ama aşağıda anlattığım şekilde yapınca hiçbir sorun yaşamadım.


Malzemeler (20x20 cm kare Borcam için, 4 porsiyon):
10 adet lazanya yaprağı (ben Barilla'nınkini kullandım )
4 adet orta boy kabak
Yarım demet dereotu
1 su bardağı rendelenmiş Erzincan tulum peyniri
Üzerini süslemek için çörekotu, haşhaş tohumu, susam vb.
Tuz, karabiber, istenirse kırmızı biber
Ayrıca Beşamel Sos için:
1 çorba kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı un
3 su bardağı süt
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Kabakların kabuğunu tırtıklı bıçak ile soyun, 2-3 mm'lik daireler halinde kesin ve kaynamış tuzlu suda 10 dakika kadar haşlayın (iyice yumuşaması gerekmiyor, fırında da pişecek nasıl olsa). Haşlandıktan sonra kepçeyle süzgece alın ve bekletin. 
Bu arada Beşamel sosunuzu hazırlayın: Tereyağını bir sos tenceresinde eritip, unu ekleyin ve kokusu çıkana kadar hafif ateşte kavurun. Sütü içine adım adım ekleyip (ben 4-5 seferde ekliyorum) çırpıcıyla sürekli karıştırın. Sütünüz bitip, sos muhallebi kıvamını alınca küçük doğranmış dere otu ile ağız tadınıza göre tuz, karabiber ekleyin (+kırmızı biber). 
Kabakları haşladığınız suyun içine lazanya yapraklarınızı koyun ve 2 dakika bekletin. Bu arada fırın kabınızı yağlayın ve alta biraz Beşamel Sos sürün. 
Bundan sonra yapacağınız tek şey kat kat lazanya yapraklarını, üzerine kabakları, üzerine Beşamel Sosu eklemek. Son aşamada kalan Beşamel sosu en üste yayıp, üzerine de tulum peynirini serpin. Arzuya göre üzerini süsleyebilir ya da öylece bırakabilirsiniz. Peynir kızarınca zaten şık bir görüntü oluşuyor. 
Ve önceden 175 dereceye ısıtılmış fırında 30 dk kadar -peynir kızarana ve ortalığa şahane kokular yayılana kadar- pişirin.
Hepsi bu kadar. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...