20 Şubat 2012

TAVUKLU ŞEHRİYE ÇORBASI

Senelerdir "doğru düzgün kış olmuyor" diye şikayet edenlere inat, bu yıl kar ve soğuk bir geldi, pir geldi! Tabii soğukla birlikte grip, nezle ve bilumum soğuk algınlıkları da! Siz sıkı giyinip, kendinize iyi bakmaya çalışsanız da, ya ev ya da işyerinde birilerinden hastalık kapmayı mutlaka başarıyorsunuz.

İşte tavuklu şehriye çorbası tam da burada devreye giriyor. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan aktarırsam: 
"Araştırmalar çocukluğunuzda ağzınız, burnunuz akıp ateşiniz çıkınca size zorla içirilen “tavuk suyu çorbası”nın nezleye karşı burun tıkanıklığını gideren antihistaminikler ve nefes açıcı kimyasallar kadar etkili olabileceğini gösteriyor. Hatta bazı araştırmacılar biraz daha ileri gidip tavuk çorbasının hafif bir antibiyotik etkisinin bile olabileceğini ileri sürüyorlar."
Hal böyleyken malzemesi az, yapımıysa kolay ve hızlı olan bu çorbadan kendinizi mahrum bırakmayın derim!

.
Malzemeler (5 porsiyon için):

- 2 lt su
- 2 parça tavuk (ben but kullandım, göğüs de olabilir)
- 1/2 su bardağı şehriye (pirinç ve hatta bulgur da olabilir)
- 1/2 demet maydanoz
- İsteğe göre tuz, karabiber, kırmızı biber
- Servis ederken limon / limon suyu

Yapılışı:

Suyu ve tavuk parçalarını orta boy bir tencereye koyup tavuklar iyice yumuşayana kadar haşlayın. Tavukları bir servis tabağına çıkarıp soğumaya bırakın. Kaynamış suyun içine şehriyeyi ve temizlenip ayıklanmış maydanozları ekleyin. Tavuklar elle tutulacak kadar soğuyunca elinizle küçük parçalara ayırın ("didin"); ve tekrar tencereye ekleyin. Damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyip, bir taşım daha kaynatın.

Servis ederken mutlaka limon ya da taze sıkılmış limon suyu eklemeyi unutmayın. Hatta isterseniz (mideniz de sağlamsa) üzerine yağda kızdırılmış kırmızı biber de gezdirebilirsiniz. Görsel olarak da daha etkileyici olur.

Afiyet ve de geçmiş olsun!

2 yorum:

  1. Bunu nezamandır yapmıyordum. HAtırlattığın iyi oldu. Bu akşam çorba yapmam gerekiyordu. Bunu yapayım. Teşekkürler canım :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...