2 Şubat 2011

BAZLAMADAN PİZZA

Doğruyu söylemek gerekirse, bu benim değil, bir arkadaşımın teyzesinin fikri. Geçen gün pizzadan konu açılınca söyledi. Tesadüfen evde de bazlama olunca ve akşama yemek olmayınca, bir deneyeyim dedim.

Bizdeki, üzerinde Kafkas dansçılarının resmi olan bir markaydı; ismini ne yazık ki hatırlamıyorum. Normalde tost yapmak için alıyoruz. Yumuşacık, inanılmaz lezzetli tostlar yapılıyor. Ama mutlaka buzdolabında saklamak gerekli; aksi halde iki günde küflenmeye başlıyor.

Bir bazlamadan iki küçük boy pizza çıkıyor. Üzerini malzemelerle doldurup yanına da birer sarımsaklı ekmek sıkıştırınca, bir kişiye bir adedi yeterli oldu. Ama tek servis edilecekse ikişer daha iyi olur.

Malzemeler (2 adet pizza için)
  • 3 silme yemek kaşığı domates salçası (isterseniz biraz biber de karıştırabilirsiniz)
  • 1.5 su bardağı su
  • 1/2 çay kaşığı şeker ve tuz (isteğe göre arttırıp azaltılabilir)
  • Kekik ve fesleğen (ağız tadına göre)
  • 2 diş sarımsak (ince dövülmüş/rendelenmiş)
  • 1 adet bazlama
  • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
  • Üzeri için zeytin, biber, jambon, sucuk, mantar vs.

Yapılışı çok basit. Önce fırını 175 dereceye getirin, hazırlıklarınızı yaparken o da bir yandan ısınsın. Fırın tepsisine, ölçüsüne göre yağlı kağıt kesin (aman benim yaptığım gibi alüminyum folyo kullanmayın, altı yapışıyor) ve ortadan ikiye böldüğünüz bazlamaları tepsiye yerleştirin.

[Bu arada biber ve mantarları doğrayıp, 5 dakika kadar kaynar suda bekletin ki, pişmeyip sert kalma dertleri olmasın.]

Su, salça, şeker, tuz, kekik, fesleğen ve sarımsağı iyice karıştırarak kıvamlı bir sos elde edin ve iki bazlamaya eşit olarak paylaştırın. Üzerlerine kaşar peyniri rendesini dökün.

En üste de istediğiniz malzemeleri, canınızın istediği kadar ekleyin [biber ve mantarları sudan çıkardınız değil mi?].

Isınmış fırında kaşarlar eriyip, üzerleri kızarıncaya kadar, yaklaşık 10-15 dakika pişirin.

Biz yanına birer de sarımsaklı ekmek yaptık. Onların yapımı daha da kolay. Bir tost ekmeği için bir diş sarımsak rendeleyip bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile karıştırarak ekmeğe sürün. Üzerine de yine rendelenmiş olarak ya da ince bir dilim halinde kaşar peyniri koyun. Biraz da fesleğen eklemeyi unutmayın. Yalnız pizzalardan daha çabuk eriyor peynir (üstlerinde başka malzeme olmadığı için); dikkat edin, yanmasınlar.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...